Извоз повећан, увоз смањен

Марина Чигоја
Извоз повећан, увоз смањен

Бањалука - Извоз Српске у јануару ове године повећан је за 6,2 одсто у односу на исти мјесец прошле године, док је увоз смањен за један одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

У извјештају Завода истиче се да је у јануару 2013. године обим робне размјене Републике Српске са иностранством износио 456 милиона КМ, од чега се на извоз односило 168,1 милиона КМ, а на увоз 287,8 милиона марака.

- Спољнотрговински дефицит у јануару је износио 119,7 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 58,4 одсто - наводи се у извјештају.

Највећи обим размјене Српска је имала са Русијом, Италијом, Србијом, Њемачком и Хрватском.

Највећи извоз остварен је у Италију, у коју је извезена роба вриједна 28 милиона КМ, затим у Хрватску 22 милиона, те у Њемачку 19,2 милиона марака и у Србију 16 милиона марака.

С друге стране, највећи увозници у Републику Српску у овом мјесецу били су Русија, која је остварила увоз вриједан 89 милиона марака, Србија 41 милион, Италија 29 милиона, те Њемачка са 15 милиона КМ увоза.

Члан Извршног одбора Удружења кожа, текстил, обућа у Привредној комори РС Радован Пазуревић каже да ови подаци указују на благе позитивне помаке, иако још недовољне за неки већи оптимизам.

- Мислим да сада долази до одређене стагнације. Очекујем да ће се стање, ако не поправити, макар задржати на овом нивоу, односно да неће доћи до даљег пада - нагласио је Пазуревић.

Он је истакао да је прошла година била далеко најгора од почетка кризе и да се може очекивати да се стање колико-толико поправи.

- Мислим да су глобална кретања у свијету кулминирала прошле године у неком негативном смислу, тако да очекујем да је томе дошао крај. Очекујем да ће ова година бити боља - нагласио је Пазуревић.++

Производња обуће

Пазуревић је истакао да у сектору кожа, текстил и обућа дефинитивно долази до помака у односу на претходне двије године када су забиљежени, како је рекао, катастрофално лоши показатељи у производњи и извозу обуће.

- Сада су се ствари промијениле у позитивном правцу, јер је зима која је настала мало раније повукла огромне залихе обуће која је била у складиштима и повећана је тражња и код трговаца и код произвођача. Ми смо у посљедње вријеме имали веома динамичну производњу и тај тренд се наставља, тако да ми у овом сектору имамо повећање броја уговора - рекао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана