Извоз паметних услуга умјесто одлива мозгова

Анита Јанковић Речевић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Градња првог научнотехнолошког парка (НТП) у Српској требало би да почне на прољеће идуће године у Бањалуци, обука будућег менаџмента очекује се ускоро, а циљ је поспијешити развој бизниса заснованих на иновацијама те пружити вјетар у леђа оснивању домаћих стартап компанија.

Идеја је да научнотехнолошки парк буде мјесто гдје би млади, високообразовани људи могли реализовати своје идеје те да се одлив мозгова замијени извозом паметних производа и услуга.

У Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, које стоји иза овог пројекта, за "Глас Српске" кажу да је у току процедура избора најповољнијег понуђача за израду пројектно-техничке документације која подразумијева израду три идејна пројекта, након чега ће за одабрано рјешење бити израђен детаљан изведбени пројекат. 

- Сљедећег мјесеца очекујемо потписивање уговора, а рок за израду пројекта је седам мјесеци. Објекат ће се налазити у склопу кампуса Универзитета у Бањалуци, који је партнер у пројекту, а средства у износу од 548.000 евра обезбијеђена су грантом УНДП-а - рекли су у ресорном министарству.

Наводе да паралелно теку и преговори о кредитном задужењу под повољним условима.

- Очекујемо да би градња могла почети почетком наредне године, односно чим изведбени пројекат буде завршен. Такође, ове године биће регистровано и ново правно лице за управљање будућим научнотехнолошким парком, а почеће и обука будућег менаџмента у сарадњи са НТП Београд, који је наш партнер у пројекту и који предводи мрежу НТП Србије. Новац за ову намјену, такође, је обезбијеђен кроз поменути грант - додали су у министарству.

Секретар Удружења за информационо-комуникационе технологије у Привредној комори РС Слободан Драгичевић каже за "Глас" да је постојање научнотехнолошког парка веома битно за процесе иновација, дигитализације, умрежавања привреде са академском заједницом, али и за оснивања нових привредних друштава која ће добити подршку.

- Процесу градње парка требало би да претходи низ активности, прије свега треба радити на унапређењу дигитализације јавне управе, али и формирати сертификационо тијело за издавање дигиталног потписа и печата.

Такође, треба створити услове за формирање државног дата центра. Уз такве предуслове парк ће осигурати развој и планиране иновације - рекао је Драгичевић и додао да је од великог значаја и што ће у будућем парку Електротехнички факултет добити просторије за додатну обуку студената.

Сувласник и технички директор бањалучке компаније "Еаст Цоде" Саша Матић каже да ће ИТ индустрија имати примат и у наредних неколико деценија и да је свака помоћ намијењена стартап компанијама пожељна.

- Ако ће научнотехнолошки центар омогућити и поспијешити развој стартапа и технолошких компанија, подржавам пројекат. То нам треба јер, када је ријеч о развоју ИТ индустрија, БиХ и Српска каскају у односу на регион - рекао је Матић.

Партнерство

Меморандум о стратешком партнерству за оснивање научнотехнолошког парка Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање РС потписало је крајем 2021. године са Научно-технолошким парком Београд, највећим у Србији. Компаније које су чланице београдског парка развијају више од 130 иновативних производа и услуга, запошљавају око 1.200 високообразованих и извозе у више од 40 земаља свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана