Извоз ослоњен на кризна подручја у Европи

Тања Шикањић
Извоз ослоњен на кризна подручја у Европи

БAЊAЛУКA - БиХ само 5,3 одсто извоза пласира на тржишта ван Европе, па се када је ријеч о извозу робе ван Старог континента налази на самом дну у односу на све друге европске земље, показала је посљедња анализа пласмана робе и услуга европских земаља ван Европе.

Према овој анализи, коју је урадио сајт њњњ.макроекономија.орг., иза БиХ су само Македонија са 4,7 одсто и Црна Гора са 3,2 одсто извоза који се пласира на тржиште ван Европе.

- У групи земаља са најнижим удјелом таквог извоза налази се и Србија, која остварује 5,4 одсто извоза ван Европе, те би због тога, као и БиХ, Македонија и Црна Гора, била више погођена кризом која пријети Европској унији, од самих њених чланица, јер имају велику вриједност извоза у сусједне земље - показује анализа пласмана робе и услуга.

На врху листе европских земаља које извозе ван Европе су Велика Британија чијих 41,4 одсто вриједности извоза завршава на ваневропским тржиштима, затим Швајцарска са 39,1 одсто и Ирска са 37,1 одсто.

- Њемачка готово једну трећину свог извоза, односно 30,6 одсто, пласира ван Европе, а највећи партнер су јој СAД, на које је усмјерено 6,8 одсто извоза - наводи се у анализи.

Водеће земље су и Француска, чији је пласман ван Европе достигао проценат од 33,3 одсто и Италија са 33,5 одсто од укупне вриједности извоза.

Домаћи економисти истичу да ови подаци показују да БиХ треба да смањи ризик од удара кризе преко трговинских токова, тако што би своју робу и услуге извозила у више земаља на различитим континентима.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић наглашава да би продубљивање кризе у ЕУ представљало јак ударац за домаће извознике, који знатан дио своје производње извозе на европско тржиште.

- БиХ има могућност да повећа извоз на друге континенте, међутим, чињеница да није учествовала ни на недавно одржаном састанку несврстаних у Београду показује неспремност или незаинтересованост надлежних за проширивање економске сарадње са земљама са којима смо раније сарађивали, првенствено земљама Aзије и Aфрике - истакао је Тодоровић. Додао је да је за сада нереално очекивати да би БиХ могла значајније повећати извоз у развијеније земље, јер је за то потребно много времена и напора, не само привредника него и државе.

СAД

Aнализа пласмана робе и услуга европских земаља ван Европе је показала да су СAД најчешће прво извозно тржиште, а слиједе тржишта Кине, Турске, Јапана, Јужне Кореје, Израела, Канаде и Бразила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана