Извоз намјештаја премашио 700 милиона марака

Милијана Латиновић
Извоз намјештаја премашио 700 милиона марака

БАЊАЛУКА - Дрвене гарнитуре за дневне и спаваће собе из БиХ освајају свјетско тржиште, судећи према податку да је лани у иностранство пласиран намјештај вриједан више од 700 милиона марака, што је за 23 одсто више у односу на годину раније.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, највише намјештаја лани извезено је у Њемачку, Хрватску, Италију, Србију, Словенију, Аустрију, Холандију, Француску и Швајцарску.

У пласману су најзаступљенија била сједала од дрвета, намјештај за трпезарије, дневне и спаваће собе те дрвени кухињски намјештај.

- Вриједност извоза намјештаја од дрвета у прошлој години била је 712,16 милиона марака, док је вриједност увоза била 111,73 милиона или 20,5 одсто више него у 2020. години - навели су у Спољнотрговинској комори.

Највише намјештаја на домаће тржиште стигло је из Србије, Турске, Италије, Румуније, Бугарске, Словеније, Њемачке, Хрватске и Кине.

Произвођачи кажу да се ова грана индустрије развија у добром правцу, али да им свакодневна поскупљења ремете планове.

Директор теслићког предузећа “Елград” Ђорђе Гајић рекао је за “Глас Српске” да је намјештај са цијелог Балкана, посебно са наших простора, све траженији из разлога што је транспорт из Кине поскупио неколико пута.

- Домаћа дрвна индустрија има тенденцију раста, трудимо се више, учимо, настојимо унаприједити производњу и тиме учврстити позицију на тржишту - рекао је Гајић. Додао је да са једним од највећих купаца из Данске преговарају о цијенама производа, чији је раст неминован, с обзиром на раст цијена сировина и поскупљење електричне енергије.

- Све поскупљује, од сировине, струје, до паковања, металних елемената и стиропора. Генерално, живот је поскупио, тако да ћемо морати подизати и цијене рада и плате - рекао је Гајић.

Нагласио је да се дрвна индустрија развија у добром смјеру и да је посла све више.

- Наша предност је географска позиција, ови крајеви су богати сировином која треба дрвној индустрији и без обзира на то што се доста и увози, треба да искористимо оно што имамо. Гарнитуре за дневне и спаваће собе су број један на тржишту - поручио је Гајић.

Директор фирме “Малак Јањ” из Доњег Вакуфа Ернад Смајић рекао је да статистички показатељи охрабрују, али да не треба заборавити да су на коначну цифру добрим дијелом утицала поскупљења.

- Цијене репроматеријала су скочиле, а то доводи и до раста цијена готових производа. Иако је извоз повећан, кад све саберемо и одузмемо, предузећа су годину завршила на нули или мало изнад. Не можемо тврдити да је само производња “оздравила” или да су марже повољније, било је свега. И ова година биће изазовна - казао је Смајић. Нагласио је да је раст минималне плате у оба ентитета неминован.

Подстицаји

Ђорђе Гајић рекао је да привредницима у Републици Српској, у намјери да унаприједе производњу, у великој мјери помажу подстицаји Министарства привреде и предузетништва РС.

- Учествовали смо на конкурсу за подстицаје за иновирање производње те смо добили 46.500 марака за инвестирање у нове технологије и то је свакако одскочна даска у овом послу - рекао је Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана