Извоз надмашио увоз за четири пута

Марина Чигоја
Извоз надмашио увоз за четири пута

Бањалука - Дрвопрерађивачка индустрија РС и у овој години биљежи позитивне резултате, а у првих седам мјесеци остварила је извоз вриједан 240,88 милиона КМ који је чак четири пута већи у односу на увоз.

Према подацима Привредне коморе РС, извоз дрвопрерађивачке индустрије у првих седам мјесеци повећан је за 18,79 милиона, а увоз за 8,24 милиона КМ на годишњем нивоу.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник истакао је да су извозни резултати ове гране веома добри, посебно у производњи намјештаја чији је извоз порастао за чак 15,64 одсто.

- До краја године очекујемо наставак раста извоза, посебно због тога што се одржава константна тражња на нашим најзначајнијим тржиштима - Њемачкој, Хрватској, Италији, Холандији и Чешкој - рекао је Шиник.

Истакао је да је веома значајан податак и да извоз дрвопрерађивачке индустрије тренутно чини 16,2 одсто укупног извоза РС.

- Све је значајније и веће учешће производа из дрвне индустрије у укупном извозу. Извоз дрвне индустрије је 4,1 пут већи од увоза. Такву спољнотрговинску размјену не постиже ниједна област у РС - нагласио је Шиник наводећи да је у области прераде и производа од дрвета дошло до пада броја запослених за 2,4 одсто, а да је у производњи намјештаја забиљежен раст за 7,1 одсто.

Директор предузећа "Дрвопродекс" Дарко Партало каже да су добри резултати посљедица коришћења домаће сировине и радне снаге.

- Увоз репроматеријала је на минимуму, тако да имамо знатно већи извоз од увоза. Ми ове године имамо раст извоза од 20 одсто највећим дијелом захваљујући повећању наше конкурентности и јачању долара, јер је кинеска роба постала мање конкурентна у Европи, а европска је постала конкурентнија у Енглеској и Америци, па је потражња за европским производима порасла - казао је Партало и додао да су ове године запослили 20 нових радника и да имају 160 запослених.

Рад на црно

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да позитивне трендове у овој области радници не осјете на примањима.

- То је посебно изражено тамо гдје нема синдиката. Послодавци много радника држе на црно, углавном их пријављују на минималац или не пријављују никако - казао је Павловић.

Лазо Шиник истиче да је рад на црно системски проблем и да га не би било да намети нису велики.

- Људе жива мука тјера у сиву зону. Влада је почела са сетом реформских закона, али је то застало, а без тога ћемо увијек имати проблем у вези са сивом зоном - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана