Извоз млијека у Хрватску до 1. јула 2013. године

Агенције
Извоз млијека у Хрватску до 1. јула 2013. године

Бањалука - Република Српска ће моћи до 1. јула сљедеће године да извози млијеко и млијечне производе у Хрватску, речено је у Министарву пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, јавиле су агенције.

У ресорном министарству наводе да су представници Српске добили увјеравања од представника Хрватске да се ова држава неће стриктно придржавати датума почетка важења правилника о контроли хране биљног и анималног поријекла, а то је 1. јануар 2013. године.

Из Министарства истичу да продужење рока даје могућност да се обавијести Европска комисија и тражи долазак ФВО инспектора, који би ставили “Млијекопродукт” из Козарске Дубице на листу објеката из којих је могућ извоз у ЕУ.

Службеник Министарства за односе са јавношћу Бојан Кецман подсјетио је да је на јучерашњем састанку делегације Републике Српске и Управе за ветерину Хрватске у Загребу договорен наставак промета млијека и млијечних производа из Српске у Хрватску и обрнуто.

Он је додао да ће наредних дана ветеринарски инспектори Хрватске и Српске заједно посјетити “Млијекопродукт”, како би се увјерили да су производи овог предузећа здрави.

Кецман је истакао да је новонастали проблем у вези са извозом млијека из Српске у Хрватску резултат различитог тумачења Правилника о микробиолошким критеријумима у Хрватској, те навео да је Република Српска припремила Правилник о микробиолошким критеријумима који ће ускоро да буде објављен у Службеном гласнику и који је прилагођен стандардима који се примјењују у Хрватској и ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана