Извоз млијека и меса у залету

Милијана Латиновић
Извоз млијека и меса у залету

Бањалука - Република Српска ове године биљежи већи извоз пољопривредно-прехрамбених производа, а велики искорак видљив је у сектору мљекарства и извозу свиња и телади.

То су потврдили подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС који су јуче објављени. Анализа је показала да је извоз из РС у првих пет мјесеци ове године већи за 23,3 одсто у поређењу са истим периодом 2016.

Из Министарства су навели податке који се односе на цијелу БиХ из којих је видљиво да Српска биљежи боље резултате када је ријеч о спољнотрговинској размјени.

- Покривеност увоза извозом пољопривредно-прехрамбених производа у РС износи 41,32 одсто, док је на нивоу БиХ свега 30,94 одсто, што показује да Српска има већу покривеност увоза извозом за око десет процената. У контексту посљедица примјене адаптираног ССП-а и либерализације трговине између БиХ и земаља ЕУ, видљив је раст увоза појединих производа - истакли су у министарству.

Извоз живих животиња је порастао за више од 300 одсто.

- До тога је углавном дошло захваљујући извозу свиња и телади на тржиште Србије - рекли су у министарству и додали да су бољи резултати забиљежени и код извоза млијека, поврћа, воћа и производа млинске индустрије.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да охрабрује информација да се извоз повећава те да је значајан допринос томе дао сектор мљекарства.

- Тачно је да је дошло до повећања извоза млијека, али је то још далеко од онога гдје смо били прије уласка Хрватске у ЕУ - рекао је Усорац.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да је на повећање извоза у сектору воћарства вјероватно утицао добар лањски род малине и шљиве, јер је род осталог воћа подбацио.

- Ништа боље, чини ми се, нећемо проћи ни ове године. Воћаре не очекује добра сезона и многи ће имати губитке - истакао је Дојчиновић.

Месо

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је негативан тренд присутан код извоза меса, јер је забиљежен пад извоза за 42 одсто.

- Вриједност увоза меса у периоду јануар-мај 2017. године повећана је за 17,09 одсто у односу на исти период лани - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана