Извоз меса у Турску оживио аеродроме

Срна
Извоз меса у Турску оживио аеродроме

Сарајево - Бесцарински извоз меса у Турску оживио је аеродроме у БиХ, а подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је за само прва четири мјесеца ове године остварен извоз од 14 милиона КМ док је за цијелу 2014. годину био 20 милиона КМ.

"Турске власти су, након прошлогодишњих поплава у БиХ, као хуманитарну помоћ одобрили бесцарински увоз меса. Од тада извоз вртоглаво расте, а у прва четири мјесеца ове године, када су месари из БиХ ухватили залет, тај пораст износио је 300 одсто у односу на исти период прошле године", пише сарајевско "Ослобођење".

За сада је месо могуће извозити преко сарајевског и бањалучког аеродрома који имају дозволе од Савјета министара БиХ и потребну техничку опрему за утовар робе. Дневно са тим товаром често иду и по два авиона.

"За наше предузеће превоз меса је нова дјелатност са новом врстом робе. Мјесечни промет осцилира у времену и није исти од мјесеца до мјесеца, али је у просјеку 3.500 тона", навели су у Аеродрому Бањалука.

Од почетка карго-летова извршена су значајна улагања, кажу у овом аеродрому, прије свега у ново карго складиште, тако да финансијски ефекти још нису познати, али је укупан посао позитиван.

БиХ ће највјероватније, како је најавио министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, затражити од Турске повећање или потпуно укидање квоте за бесцарински извоз меса у ову земљу.

Мостарски и тузлански аеродроми чекају од Савјета министара БиХ одобрење за послове извоза меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана