Извоз Јужне Кореје пао други мјесец заредом

Танјуг
Извоз Јужне Кореје пао други мјесец заредом

Сеул - Вриједност извоза Јужне Кореје је у априлу пао већ други мјесец заредом, као посљедица слабе тражње у Народној Републици Кини и пада извоза у рецесијом погођену еврозону, показали су прелиминарни подаци објављени у Сеулу.

У саопштењу јужнокорејског Министарства економије се наводи да је обим извоза у априлу пао за 4,7 одсто на годишњем нивоу на 46,3 милијарде долара, док је истовремено вредност увоза смањена за 0,2 одсто на 44,1 милијарду долара, што значи да је остварен трговински суфицит од 2,2 милијарде долара, пренела је француска новинска агенција АФП.

Подаци за март су раније показали да су и извоз и увоз пали за 1,4 одсто на годишњем нивоу на 47,38 милијарди односно 44,93 милијарде долара, па је трговински суфицит износио 2,45 милијарди долара.

Јужна Кореја је у априлу забиљежила велики раст извоза на Блиски исток од чак 35 одсто и у Сједињене Америчке Државе од 5,6 одсто.

Са друге стране вредност извоза НР Кину која је највећи јужнокорејски трговински партнер повећана је за само 1,7 одсто, док је извоз у Јапан и Европску унију пао за 11,3 односно 16,7 одсто, саопштило је Министарство.

Најновији подаци за Јужну Кореју су такође показали да је стопа инфлације у априлу успорила на 2,5 одсто, најнижи раст потрошачких цijена у посљедњих 29 мјесеци.

Јужнокорејска развијена привреда је четврта по величини у Азији, 15. у свијету мјерено по номиналном укупном домаћем производу (БДП) и 12. по БДП мјерено паритетом куповне моћи (PPP, то тржишним ценама)

Укупан БДП Азербејџана, мјерен PPP је у 2011. процењен на готово 1,6 билиона долара или 31.753 долара у просеку по становнику.

Номинални БДП је прошле године процењен на близу 1,2 билиона, или 23,749 долара пер капита.

Привреда Јужне Кореје је снажно извозно оријентисана поседно у електроници, аутомобилској индустрији, бродоградњи, машинству, петрохемији и роботици

Јужна Кореја је међу 34 земље чланице Организације за привредну сарадњу и развој (ОЕCD) и Групе 20 (G-20) најразвиојенијих и великих привреда у брзом успону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана