Извоз из Српске повећан за 22,9 одсто

Далиборка Секулић
Извоз из Српске повећан за 22,9 одсто

БAЊA ЛУКA - Република Српска извезла је у јуну укупно 148.824.000 марака, што је за 22,9 одсто више него мјесец раније, док је увоз у јуну повећан за 8,8 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

У првих шест мјесеци ове године у структури извоза највише је учествовала електрична енергија са са 16,1 одсто, обрађено дрво са 5,2 одсто, те нафтна уља и уља добивена од битуменских минерала са 4,3 одсто. Највише је увезено нафте и нафтних сировина, те лијекова.

- У овом периоду највише се извезло у Србију, Италију и Хрватску, док је у првих шест мјесеци ове године највише увезено из Србије, Русије и Италије - казала је јуче директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић сматра да је производња енергије у РС јако добра, првенствено због повољних хидроолошких прилика.

- Производња енергије најзначајније утиче на осцилације спољнотрговинске размјене РС. Увијек када дође до пада извоза, разлог за то је обично и пад производње енергије. Што се тиче производње и прераде нафте и нафтних деривата, прави ефекти ове области на привреду Српске тек слиједе -  казао је Јакшић.

Он истиче да РС са Италијом у спољнотрговинској размјени има најповољније партнерство. Са Русијом би, каже Јакшић, требало интензивирати спољнотрговинску размјену, искористивши индиректну везу са Србијом.

Од јануара до јуна ове године обим спољнотрговинске размјене РС са иностранством износио је 2,47 милијарди марака.

- Покривеност увоза извозом од почетка године до јуна износила је 46,3 одсто. Односно, увезено је 1,690 милијарди, а извезено 783,4 милиона марака - казала је Чичковић.

Јакшић каже да би однос увоза и извоза до краја године могао да буде 50 одсто.

Према подацима Завода за статистику, РС је у првих шест мјесеци остварила и раст индустријске производње за 17,1 одсто у односу на исти период прошле године. Индустријска производња у јуну већа је за 5,5 одсто него у мају, а у односу на јун прошле године већа је за 18,5 одсто.

Инвестиције

Радмила Чичковић је казала да су остварене инвестиције у 2008. години у РС у односу на годину раније повећане за 26,1 одсто. Највећа улагања у прошлој години остварена су у грађевинарству 23,1 одсто, у трговини 16,2 одсто и у прерађивачкој индустрији 14,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана