Извоз говедине у Турску креће од понедјељка

Срна
Извоз говедине у Турску креће од понедјељка

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потврдио је Срни да ће у понедјељак, 13. марта кренути извоз меса говеда из БиХ у Турску.

-Ове године договорен је извоз укупно 1.000 тона говеђег меса на турско тржиште. Извоз договорених количина реализоваће се у фазама, с тим да ће у понедјељак кренути први контингент за Турску - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да је компанијама из Српске и ФБиХ омогућен извоз на турско тржиште на основу Споразума о слободној трговини БиХ и Турске.

-Наставак извоза говеђег меса у току ове године потврђује да постоји разумијевање турске стране за потребе наших извозно-оријентисаних компанија, те да са Турском имамо стабилне и добре односе када је у питању спољнотрговински промет - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ово је и доказ да су компаније из Републике Српске и Федерације БиХ способне да испуњавају стандарде с циљем пласмана домаћих производа на тржиште Турске.

-Будући да је фирма из ФБиХ потписница уговора о спољнотрговинском промету говеђим месом са Турском, инсистирам на томе да најмање 50 одсто сировине мора бити обезбијеђено из Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Он је додао да у конкретном случају, услугу клања врши компанија из Бијељине "ЗП Комерц".

-ЗП комерц' је годинама вршио спољнотрговински промет са Турском. Поносни смо на чињеницу да је ова фирма из Републике Српске препозната и етаблирана код надлежних турских инспектора као компанија која на на кредибилан начин и у складу са стандардима обавља посао - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је Турска значајан спољнотрговински партнер БиХ, те да је потребно даље унапређивати сарадњу на свим пољима.

-Опредијељени смо да наставимо градити добре билатералне односе. Важно је подсјетити да је, након земљотреса у Турској, Република Српска показала изузетан сензибилитет према народу ове земље, те да су на иницијативу предсједника Милорада Додика упућени конвоји помоћи и спасилачке екипе -, навео је Кошарац, те додао да је и ФБиХ имала исти однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана