Извоз готово пет пута већи од увоза

Марина Чигоја
Извоз готово пет пута већи од увоза

Бањалука - Вриједност извоза дрвопрерађивачке индустрије РС у првом кварталу ове године била је 87 милиона марака и већа је за 4,7 пута од увоза, показују подаци Привредне коморе РС.

Овај сектор један је од ријетких који биљежи константан раст и који је са најмање посљедица пребродио глобалну економску кризу.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да је у области прераде и производа од дрвета остварен раст од 25,7 одсто, док је производња намјештаја већа за 26,5 одсто. Казао је да се позитиван тренд одржава већ двије или три године уназад и да се то рефлектује и на извоз, који је у комплетној дрвопрерађивачкој индустрији повећан за 21,5 одсто у односу на први квартал лани. Овај сектор је веома важан за привреду Српске, јер у укупном извозу учествује са око 13 процената.

- Укупан извоз дрвопрераде био је 87 милиона КМ, од чега се 39 милиона односи на извоз намјештаја, а 48 милиона на извоз производа од дрвета. Намјештај у извозу учествује са око 45 одсто, али и даље желимо много веће учешће - казао је Шиник и додао да је увоз поменутих производа истовремено износио 18,5 милиона КМ.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана