Извоз двоструко већи од увоза

Тања Ковачевић
Извоз двоструко већи од увоза

БAЊA ЛУКA - Сектор дрвне индустрије веома је значајан за привреду и економију Српске и БиХ, јер послује са добитком и има два и по пута већи извоз од увоза.

Ово је изјавио секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник.

- Неколико година раније у извозу дрвне индустрије доминирали су полупроизводи, као што је резана грађа, тако да је намјештај у годинама послије рата у укупном извозу дрвне индустрије БиХ учествовао са свега 14 процената. Сада је то чак 50 одсто. Сектор дрвне индустрије код нас има услове да још боље послује и боримо се да достигнемо ниво који смо имали прије 20 година када је намјештај чинио 60 одсто извоза дрвне индустрије БиХ - казао је Шиник.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, ова грана привреде једина послује са суфицитом и у прошлој години је остварила извоз од 800 милиона марака, док је увоз износио 300 милиона марака.

Шиник је истакао да БиХ намјештај највише извози у окружење, односно у бивше југословенске републике, али резултати су добри и када су у питању западноевропске земље, а прије свих Италија.

- Укупна вриједност извоза дрвне индустрије БиХ у 2007. години била је око 620 милиона марака, од чега извоз намјештаја чини око 340 милиона марака. Вриједност увоза дрвне индустрије у БиХ била је око 245 милиона марака, од чега је на увоз намјештаја утрошено 128 милиона - рекао је Шиник и додао да највише увозимо из Пољске и Чешке.

Истакао је да дио индустрије намјештаја зависи од увоза иверастих и медијапан плоча, те других репроматеријала, који се код нас не производе, а то углавном увозе фабрике које праве америчке плакаре.

- Купцима су при избору намјештаја још увијек подједнако битни и цијена и квалитет. Производња намјештаја код нас има дугу традицију, тако да имамо реномираних произвођача, чији је намјештај препознатљив по квалитету. Један од показатеља квалитета је и масивност, односно учешће дрвета у саставу производа - рекао је Шиник.

Шиник је истакао да је проблем дрвне индустрије у РС и БиХ што нема организација које се баве контролом квалитета увезеног намјештаја и атестирањем и сертифицирањем домаћих производа.

- С обзиром на то, свашта може да уђе на тржиште, па се често оно што пише на декларацији увезеног производа не слаже са стварним квалитетом. То се најчешће дешава са робом која је добро упакована и дизајнирана. На примјер, продаје се као италијански намјештај, а производи се у некој азијској земљи и сумњивог је квалитета - каже Шиник.

Салони

У неколико салона намјештаја у Бањој Луци, трговци кажу да је потражња од почетка ове године смањена. У "Новој форми" истичу да је економска криза учинила своје и да је продаја опала за око 20 одсто, иако је било много акција и снижених цијена. У салону намјештаја "Далас" кажу да је продаја опала и да већина купаца гледа цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана