Извоз дувана смањен за 80 одсто

Тања Милаковић
Извоз дувана смањен за 80 одсто

БAЊA ЛУКA - Због недовољних премија и подстицаја, који гуше домаћу производњу и стварају неконкурентност, извоз дувана из Српске у посљедње двије године смањен је за 80 одсто.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Земљорадничке задруге "Обудовац" из Обудовца Перо Живковић и истакао да је стање у дуванском сектору РС "катастрофално".

- Томе је са једне стране допринијела држава са подстицајима који су више него мизерни, док са друге стране исто чине фабрике које увозе дуван из других земаља јер им је повољнији - рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, дуван се из Српске може извести само у земље бивше Југославије и у Русију.

- Тамо извозимо веома мале количине, јер нисмо конкурентни на њиховом тржишту. Произвођачи дувана у земљама окружења имају неколико пута веће премије него ми. У Грчкој произвођачи имају премије од два евра по килограму дувана - каже Живковић.

Истиче да је задруга "Обудовац" у овој години извезла дувана у вриједности од 50.000 до 60.000 евра, док је ранијих година вриједност извоза износила од 200.000 до 300.000 евра.

- Прерађивачи у РС увозе дуван чак из Бразила јер, како кажу, јефтинији је за око 0,70 марака по килограму. Међутим, ту робу морају одмах да плате, а домаћим произвођачима не плаћају дуван већ годину и по - рекао је Живковић.

Са друге стране, прерађивачи кажу да је извоз цигарета у односу на ранији период знатно напредовао.

Директор "Фабрике дувана" Бања Лука Дубравко Прстојевић рекао је да је у овој години извоз цигарета бољи него иначе.

- Извозимо два бренда у Србију, а до сада смо извезли око 60 тона и постигли добре резултате на тржишту. Надамо се да ћемо до краја године извести још толико, а у сљедећој  проширити тржиште и  извозити око 200 тона - истакао је Прстојевић и додао да се садашњим извозом покривају текући трошкови.

Он каже да ће се о већој добити моћи говорити у будућем периоду, те да домаће фабрике раније нису могле извозити, јер нису имале дозволе за извоз.

Живковић је истакао да се у буџет БиХ од пореза на цигарете годишње слива око 400 милиона марака, а да држава није у стању да за подстицај производње издвоји два милиона марака, како би премија била 1,5 марака по килограму сувог дувана, колико траже произвођачи.

У БиХ се производњом дувана бави око 3.500 домаћинстава, од чега је око 1.000 домаћинстава у Српској.

Производња

Предсједник Удружења произвођача дувана РС Марко Митровић истакао је да се из године у годину производња дувана смањује. Он каже да је ове године дуваном било засађено свега око 700 хектара, прошле око 900, док је 2007. године ова култура сађена на 1.350 хектара. Осим тога, наглашава Митровић, подстицаји су само десет одсто од откупне цијене, односно 0,24 марке по килограму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана