Извоз четири пута већи од увоза

Марина Чигоја
Извоз четири пута већи од увоза

Бањалука - Иако је у дрвопрерађивачкој индустрији у РС ове године дошло до пада производње за око шест одсто, то је и даље једна од ријетких области у којој Српска остварује суфицит, односно у којој је извоз скоро четири пута већи од увоза.

Према подацима Привредне коморе РС, у првих осам мјесеци ове године вриједност извоза у области прераде дрвета и производње намјештаја износила је 192 милиона КМ.

Од тога, вриједност оствареног извоза намјештаја износила је 78 милиона КМ, док се 114 милиона КМ односи на извоз производа од дрвета.

С друге стране, у овом периоду вриједност увоза износила је 51 милион марака, од чега се 34 милиона односи на производе од дрвета, док је вриједност увезеног намјештаја износила 17 милиона КМ.

Укупан извоз у дрвопрерађивачкој индустрији РС у цијелој прошлој години износио је 273 милиона КМ.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је да, и поред пада у овој години у односу на осам мјесеци прошле године, област дрвопрераде биљежи добре резултате, те да очекује да ће се ситуација поправити до краја године, с обзиром на то да су неки велики произвођачи, код којих је у првој години дошло до смањења производње, уговорили нове послове.

- Ово је једна од ријетких области у којој остварујемо суфицит и има још простора за повећање извоза. Сигурно да је утицаја на пад производње имала слаба продаја на домаћем тржишту. Међутим, охрабрује пораст продаје намјештаја из РС на тржишту Европске уније за четири одсто у односу на исти период прошле године - казао је Шиник.

Директор предузећа Нова дрвна индустрија "Подградци" Вељко Беук каже да код њих ове године није дошло до пада производње, иако и даље имају проблема са испоруком трупаца од  "Шума РС".

- Само у шестом и седмом мјесецу, послије мјера Владе РС,  имали смо донекле редовно снабдијевање трупцима, а већ у осмом и деветом мјесецу имамо константан пад. Тако нам је у прошлом мјесецу испоручено само 45 одсто уговорене количине - рекао је Беук и додао да највише раде за шведску фирму "Икеа" која даље те производе дистрибуише по цијелом свијету.

Директор предузећа ГМП из Лакташа Мишо Ћејић каже да је код њих ове године дошло до повећања производње за око 15 одсто и додаје да не очекују значајније промјене до краја године.

Ово предузеће запошљава око 130 радника, а своје производе највише извози у земље региона.

Синдикат

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић каже да у многим великим фирмама није дозвољено организовање синдиката, тако да Синдикат има врло мало увида и података о положају радника у овом сектору.

- Сада на то можемо у одређеној мјери да утичемо, с обзиром на то да приликом додјеле подстицаја за извоз послодавцима своје мишљење даје и синдикат, тако да на тај начин покушавамо да их приморамо да дозволе синдикално организовање - нагласио је Павловић.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана