Извлачен новац из осигуравајућих кућа

Марина Чигоја
Извлачен новац из осигуравајућих кућа

Бањалука - Агенција за осигурање РС обавијестила је тужилаштво да постоје сумње да су поједине осигуравајуће куће склапале уговоре путем којих се новац незаконито одлијевао из друштава.

У извјештају о раду Агенције за осигурање РС за прошлу годину наведено је да су, због уочених неправилности у пословању појединих друштава, обавијештени Министарство финансија, Пореска управа, Агенција за банкарство, Комисија за хартије од вриједности и тужилаштво.

Директор Агенције за осигурање Божана Шљивар казала је "Гласу Српске" да су обавијестили тужилаштво због сумње да се ради о незаконитим пословима појединих друштава.

- То су углавном били уговори путем којих се одлијевао новац из друштава за осигурање са сумњом да се ради о незаконитим пословима. Наше сумње су да се ту ради о фингираним правним пословима. Неке до тих трансакција су биле и са повезаним лицима, тако да смо о томе обавијестили тужилаштво. Таквих појава није било у већем броју друштава, односно тај број није алармантан - казала је Шљивар наводећи да не може откривати о којим осигуравајућим друштвима се ради.

Агенција за осигурање је лани доставила Пореској управи РС више информација које упућују на сумњу на непоштовање пореских прописа.

У извјештају је наведено да је посебна пажња била усмјерена на изложеност опасности друштава за осигурање након што је у бијељинској Бобар банци покренут поступак ликвидације. То се посебно односило на "Бобар осигурање" које је власнички повезано са Бобар банком због чега је Агенција за осигурање у том друштву спровела и ванредни надзор.

Посебан дио надзора представљало је праћење стања у четири друштва код којих су идентификовани повећани ризици. Утврђено је да су те осигуравајуће куће имале депозите код Бобар банке у износу од 5,5 милиона КМ, што чини 4,6 одсто укупног депонованог новца сектора осигурања на рачунима банака.

- Утврђено је да је неизвјесна наплата депонованих средстава и да је због тога угрожена адекватност капитала код два друштва за осигурање. Предузете су одговарајуће мјере, које су већ дјелимично, до тренутка израде овог извјештаја, резултирале побољшањем финансијског положаја код појединих друштава за осигурање - наводи се у извјештају Агенције за осигурање.

Шљивар каже да и даље прате ситуацију у тим, али и осталим друштвима.

- "Дунав осигурање" Бањалука и "Гарант осигурање" Брчко су извршили докапитализацију, "Бобар осигурање" је у току, а код "Крајина осигурања" Бањалука се очекује докапитализација, тако да би на крају мјесеца требало да имамо слику колико су наши налози успјешно реализовани - казала је Шљивар и додала да на тржишту осигурања лани није било већих промјена у односу на раније године.

Контроле

Агенција за осигурање је лани у друштвима за осигурање обавила 18 контрола. Обављено је 16 редовних и двије ванредне, у "Бобар осигурању" и у "Крајина осигурању".

 

Мјере из додатног праћења четири друштва за осигурање које им је изрекла агенција

- усвајање мјера ради испуњавања захтјева адекватности капитала и побољшања ликвидности - 3 друштва

- ограничење располагања средствима која служе за покриће техничких резерви - 1 друштво

- забрана располагања, оптерећења или коришћења било којег облика имовине друштва за осигурање - 1 друштво

- забрана појединих финансијских трансакција без сагласности Агенције - 1 друштво

- налог за разрјешење директора и именовање новог - 1 друштво

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана