Из­вје­штај IFC-а о усло­ви­ма по­сло­вања у 181 држа­ви

Глас Српске
Из­вје­штај IFC-а о усло­ви­ма по­сло­вања у 181 држа­ви

ВA­ШИН­ГТОН - Пре­ма из­вје­шта­ју Ме­ђу­на­ро­дне фи­нан­сиј­ске кор­по­ра­ци­је (ИФЦ) и Свјет­ске бан­ке о по­сло­вању у 2009. го­ди­ни (До­инг Бу­си­несс) БиХ се на­ла­зи на 119. мјес­ту лис­те ко­ја по­ка­зу­је усло­ве по­сло­вања у 181 држа­ви, пре­но­се аген­ци­је.

- БиХ по­ош­три­ла је про­фе­си­онал­не зах­тје­ве за при­ну­дну упра­ву ка­ко би се убрза­ла про­це­ду­ра бан­кро­та. Кор­по­ра­ти­вни по­рез на при­ход смањен је са 30 на де­сет од­сто од ја­ну­ара 2008. го­ди­не. Дис­три­бу­ци­ја про­фи­та, укључу­ју­ћи ди­ви­ден­де, осло­бо­ђе­на је по­ре­за, а гу­би­ци у по­сло­вању у сврху смањења по­ре­за мо­гу се пре­ни­је­ти до пет го­ди­на - пи­ше у из­вје­шта­ју.

До­да­је се да је због ком­пју­те­ри­за­ци­је по­да­та­ка у гла­вном ре­гис­тру у Са­ра­је­ву убрза­на ре­гис­тра­ци­ја имо­ви­не.

- Као ре­зул­тат, ври­је­ме по­тре­бно за пре­нос вла­сниш­тва смањено је на 203 да­на. Ре­фор­ма ре­гис­тра ко­рис­ти и пре­ду­зе­тни­ци­ма, ко­ји­ма су по­тре­бне до­зво­ле за градњу. Ври­је­ме од на­бављања ка­тас­тар­ске чес­ти­це при­је градње, до ре­гис­тра­ци­је но­во­из­гра­ђе­ног обје­кта са­да изно­си 171 дан - на­ве­де­но је у из­вје­шта­ју.

Ли­дер у ре­фор­ма­ма ко­је ола­кша­ва­ју по­сло­вање је Aзер­бејyан, ко­ји је ско­чио са 97. на 33. мјес­то лис­те, док је тре­ћу го­ди­ну за ре­дом Син­га­пур држа­ва са нај­бољим усло­ви­ма за по­сло­вање.

Ка­да је ри­јеч о земљама у ре­ги­ону, Срби­ја је па­ла са 91.
на 94. мјес­то лис­те, Црна Го­ра је на 90. мјес­ту, Хрват­ска на 106, Ма­ђар­ска на 41, Ру­му­ни­ја на 47, Бу­гар­ска на 49, Ма­ке­до­ни­ја на 71, а Aл­ба­ни­ја на 86. мјес­ту.

Држа­ве су ран­ги­ра­не пре­ма де­сет по­ка­за­теља из облас­ти по­сло­вне ре­гу­ла­ти­ве ко­ји пра­те ври­је­ме и тро­шко­ве испуњења адми­нис­тра­ти­вних зах­тје­ва при­ли­ком по­кре­тања по­сло­вања, ра­да, трго­вања, опо­ре­зи­вања и за­тва­рања пре­ду­зе­ћа.

Пре­ма шес­том из­вје­шта­ју ове го­ди­не, спро­ве­ден је ре­кор­дан број ре­фор­ми по­сло­вне ре­гу­ла­ти­ве у сви­је­ту, а по­дру­чје ис­то­чне Евро­пе и цен­трал­не Aзи­је је пе­ту го­ди­ну за ре­дом ре­ги­он где је спро­ве­де­но нај­ви­ше ре­фор­ми.

На гло­бал­ној лис­ти усло­ва по­сло­вања ме­ђу де­сет прво­пла­си­ра­них су, иза ли­де­ра Син­га­пу­ра, Но­ви Зе­ланд, СAД, Хонг Конг (Ки­на), Дан­ска, Ве­ли­ка Бри­та­ни­ја, Ир­ска, Ка­на­да, Aус­тра­ли­ја и Нор­ве­шка.

Ре­фор­ма­то­ри                     

На лис­ти првих де­сет ре­фор­ма­то­ра су Aзер­бејyан, Aл­ба­ни­ја, Кир­ги­зи­ја, Бје­ло­ру­си­ја, Се­не­гал, Бур­ки­на Фа­со, Бо­цва­на, Ко­лум­би­ја, До­ми­ни­кан­ска Ре­пу­бли­ка и Еги­пат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана