Извињење Aтини због грешке

Агенције
Извињење Aтини због грешке

Aтина - Међународни монетарни фонд извинио се Влади Грчке, јер је грешком затражио отпушатње још 22.000 службеника из државног сектора, осим више од 27. 000 раније предвиђених, објавио је данас грчки дневник “Неа” у интернет издању, преносе агенције.

Захтјев, упућен грчком Министарству финансија, послао је стални представник ММФ у Атини Боб Тра уочи кључног састанка лидера еврозоне на којем ће се разговарати о позајмици за Атину.

Влада је категорично одбацила овај захтјев.

Последњих дана грчки службеници у државном сектору демонстрирали су широм земље због отпуштања радника у јавном сектору.

Чланови синдиката окупирали су низ градских скупштина широм Грчке да би спријечили званичнике да покрену процес.

Грчка од јуна чека на траншу помоћи вриједну 31,2 милијарди евра, која је дио пакета од 130 милијарди евра помоћи одобреног почетком године.

До краја године, Грчка треба да добије још двије транше помоћи вриједне пет милијарди евра и 8,3 милијарди евра у замијену за спровођење низа непопуларних мјера штедње у буџету.

Под мјера спада и обавеза за смањење плата за 125.000 радника до 2016. године, укључујући 27.000 радних мјеста у 2014. године у вријеме када је стопа незапослености већ виша од 25 одсто.

Синдикати радника у локалним скупштинама “ПОЕ-ОТА” започели су припреме за акцију на националном нивоу како би спријечили отпуштања.

Чланови синдиката окупирали су низ градских скупштина широм Грчке како би спријечили званичнике да покрену процес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана