Извезли месо “тешко” 53 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Извезли месо “тешко” 53 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Упркос појави афричке куге свиња и бројним другим проблемима који су лани оптерећивали производњу на фармама, БиХ је лани на ино-тржиште пласирала месо вриједно готово 53 милиона марака, што је за око шест милиона више него годину раније, али домаће произвођачи и даље мучи прекомјерни увоз који је десет пута већи од извоза.

Према  подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ из земље је током прошле године извезено месо, месне прерађевине и жива стока у вриједности од 55,156 милиона, док је увоз достигао 614,13 милиона марака.

Омјер спољнотрговинске размјене сличних је размјера и када се посматра искључиво месо и месне прерађевине. Тако су лани домаћи произвођачи на страно тржиште пласирали свјеже и замрзнуто месо, те масноће и прерађевине вриједне 52,998 милиона КМ, док је та бројка 2022. године износила 47,07 милиона марака.

Када је у питању увоз, у БиХ је из иностранства током 2023. године стигло меса и месних прерађевина у вриједности од 525,22 милиона КМ, а годину раније 431,80 милиона КМ.

Подаци УИО показују да је лани највише извезено пилетине и то у вриједности од 38,29 милиона КМ, док је на другом мјесту говедина вриједна 11,35 милиона КМ. Извозници из БиХ успјели су лани на ино-тржиште пласирати и око 23.000 килограма свињетине чије је вриједност износила 147.554 КМ. Колико је афричка куга свиња нанијела штете домаћим произвођачима илуструје податак о извозу свињетине 2022. године будући да је вриједност тог пласмана износила 2,05 милиона марака.

- Највише јунетине БиХ је лани увезла из Италије, Холандије, Пољске и Аустрије док је свињетине највише стигло из Њемачке, Шпаније, Данске и Мађарске. Када је у питању пилетина, највише се увозило из Турске, Србије, Хрватске и Пољске - показују подацио УИО.

Када је у питању извоз, БиХ је јунетину извозила у Турску и Уједињене Арапске Емирате, свињетину у Сјеверну Македонију, док је највише домаће пилетине завршило на тржишту Црне Горе, Хрватске, Србије и Црне Горе. 

Директор компаније “Мади” из Тешња, која је највећи произвођач и извозник пилетине из БиХ, Маид Јабанџић за “Глас” каже да су и прошле године  успјели остварити бољи извозни резултат.

- Извоз је постао битна карика у раду “Мадија”, пласирамо месо на тржиште земаља ЦЕФТА и ЕУ, нису то никакве велике осцилације у пласману, али имамо позитивне помаке. И у овој години настављамо истим темпом, али на домаћем тржишту и даље нам проблеме задаје пилетина из Турске која се увози у замрзнутом стању. Умјесто да завршава у индустрији, отапају је на нелегалан начин и пуштају на тржиште као свјежу. Тиме се крајњи купац доводи у заблуду и нарушава се баланс домаће производње - рекао је Јабанџић. Он је додао да у наредним мјесецима очекује додатно појефтињење сточне хране, наводећи да је и лани ситуација по том питању била повољнија у односу на 2022. годину.

Боље извозне резултате лани су остварили и произвођачи говедине, а предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић нада се додатном опоравку сточарске производње.

- У Европи укидају подстицаје што би могло нашу робу учинити скупљом. Очекујемо наставак извоза у Турску, а уколико бисмо добили дозволу за извоз црвеног меса у земље ЕУ, што је наводно могуће, имали бисмо далеко бољи резултат. Домаћа производња јунетине далеко је испод потреба тржишта БиХ, тако да много меса продајемо и овдје, а цијена меса је тренутно иста продавали је домаћим месарима или извозили - казао је Митровић.

Овце и козе

Занимљиво је да је из БиХ лани извезено свега 13 килограма овчијег и козијег меса чија је вриједност износила 230 марака, док уопште није било извоза коњског и магарећег меса. Из БиХ прошле године није извезена ни једна жива овца или коза, као ни говедо. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана