Извезено злато вриједно 30 милиона

Драгана Келеч
Извезено злато вриједно 30 милиона

Бањалука - Извоз злата из БиХ у посљедње три године повећан је скоро десет пута, што најбоље показује податак да је за осам мјесеци ове године вриједност извоза тог племенитог метала износила 30 милиона марака, а у 2010. тек 3,6 милиона КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, једним дијелом се злато откупљено од грађана БиХ топи и извози из БиХ у златним полугама, али највећим дијелом се извозе златни предмети у оном облику у којем су откупљени.

- Драгуљарски предмети и предмети златарства највише се извозе у Турску, Италију, Словенију, Аустрију, Њемачку и Хрватску - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

А да је сви више становника који одлучују да уновче свој златни накит, који годинама имају и чувају, потврђују у златарама и радњама које откупљују злато широм РС.

- Људи продају све и свашта, од огрлица, наруквица, минђуша, златних дуката, па чак и вјенчане бурме - истичу у једној бањалучкој радњи која откупљује злато и додају да се откупна цијена злата креће од 15 до 60 марака по граму.

Нагласили су да цијена грама злата искључиво зависи од броја карата, тако да је најјефтиније, по цијени од 15 марака, оно од осам карата, док се за грам 24-каратног злата може добити 60 марака.

- Лоша финансијска ситуација принудила је многе да се одлуче на продају златног накита, чија је вриједност нагло порасло у посљедњих годину-двије - истичу у златарама и додају да се злато продаје веома слабо, и то углавном у ријетким приликама, када су крштења или вјенчања.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић истакао је да је виша откупна цијена злата у посљедњих неколико година, али и лоша материјална ситуација бројних домаћинстава, довела до тога да порасте његова продаја, а самим тим и извоз.

- Иако је посљедњих неколико мјесеци цијена злата нешто "пала" и даље веома добро послује већина радњи које се баве откупом злата - истакао је Тодоровић.

Увоз

Када је у питању увоз злата, за осам мјесеци ове године у БиХ је стигло злато и остали драгуљарски предмети вриједни четири милиона марака. У УИО кажу да се злато највише увозило из Италије, Словеније, Турске и Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана