Извезена роба за 192 милиона марака

Тања Шикањић
Извезена роба за 192 милиона марака

БAЊAЛУКA - Дрвопрерађивачки сектор Српске у 2010. години је остварио повећање извоза својих производа за седам процената у односу на 2009. годину. Вриједност извоза производа од дрвета у 2010. години износила је 192 милиона КМ, а удио намјештаја у укупном извозу износио је 87 милиона КМ

Ово је "Гласу Српске" изјавио предсједник Удружења прераде дрвета РС Лазо Шиник.

- Извоз намјештаја је у прошлој години такође повећан у односу на 2009. за 11 процената, те се приближио нивоу извоза у 2008, када је остварен највећи извоз од 90 милиона КМ у односу на претходне године - каже Шиник и додаје да то показује да се потражња на ино-тржишту стабилизовала.

Одређени показатељи, како истиче Шиник, указују на то да ће се тенденција раста извоза намјештаја наставити и у текућој години.

- Подаци Европског удружења трговаца намјештајем, које је распрострањено у 11 европских земаља, показују да је у 2010. години забиљежен пораст продаје намјештаја, што нам даје за право да очекујемо бољу потражњу намјештаја и у 2011. години - каже Шиник.

Покривеност увоза извозом у РС у области дрвопрераде је у прошлој години повећана на 53,7 процената, док је у 2009. години покривеност износила 46,9 процената.

Производи од дрвета, како истиче Шиник, највише су се извозили у земље окружења, односно Србију и Хрватску, а затим у Њемачку, Италију, Словенију, Црну Гору и Швајцарску.

Шиник очекује да ће повећање стимулационих мјера за текућу годину такође допринијети побољшању пословања предузећа у дрвопрерађивачком сектору.

- За 2011. годину су повећана средства за стимулације за извозна предузећа са 15 милиона КМ на 20 милиона КМ - каже Шиник.

Више запослених

Број запослених, према подацима Удружења прераде дрвета РС, у прошлој години у дрвопрерађивачком сектору у РС је био за 5,9 процената мањи у односу на 2009. годину. Међутим, у компанији "Боксит" из Милића, која је покренула постројења у Сектору дрвопрераде, створени су услови за ангажовање нове радне снаге, те је ове седмице посао на одређено вријеме добило око 80 млађих, стручно оспособљених радника. У тој компанији планирају да раднике који се наметну ангажовањем и стручношћу приме у стални радни однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана