Израелцима приближити могућности улагања

Свјетлана Тадић
Израелцима приближити могућности улагања

ЈЕРУСAЛИМ, БAЊAЛУКA - Како би се успоставиле јаче привредне везе између Израела и БиХ потребно је да се уз помоћ спољнотрговинских комора и агенција за промоцију страних инвестиција организује привредни форум, на којем би израелским инвеститорима биле представљене могућности улагања и ресурси којима располаже БиХ.

Ово је договорено јуче на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом у Јерусалиму.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је Шпирић разговарао са Нетанијахуом о модалитетима развоја сарадње између двије пријатељске земље, са посебним освртом на могућности успостављања бољих привредних односа.

- Савјет министара БиХ је спреман да створи све формално-правне претпоставке за унапређење сарадње, посебно истичући важност што скоријег закључивања Споразума о правној помоћи у грађанским и трговачким стварима, Споразума о друмском и ваздушном саобраћају и Споразума о избјегавању двоструког опорезивања - рекао је Шпирић.

Шпирић је позвао премијера Нетанијахуа да охрабри израелске инвеститоре да улажу у БиХ, наглашавајући да БиХ представља сигурно мјесто за пласман инвестиција, те позвао премијера Израела да посјети БиХ.                                                        
У суботу је Шпирић разговарао са  директором ММФ-а Домиником Штраус-Каном и са извршним директором Холандске конституенце за Свјетску банку Рудом Треферсом.

Кан је том приликом истакао да глобални буџетски оквир БиХ за 2011. годину није услов за успјешно закључење другог прегледа аранжмана са Међународним монетарним фондом и то је искључиво ствар домаћих институција.

Представништво

Предсједавајући Савјета министара БиХ посјетио је јуче и Представништво Републике Српске у Израелу и разговарао са шефом Представништва Aрие Ливнеом о могућностима привредног увезивања РС, односно БиХ и Израела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана