Израелци желе рудник Љубија

Снежана Тасић
Израелци желе рудник Љубија

Приједор - За куповину државног капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија" заинтересована је израелска компанија "Engelinvest Elenilto Minerals and Mining", сазнаје "Глас Српске".

Ова фирма је понуду за куповину државног капитала у "Љубији" Влади Републике Српске доставила посредством фирме "Исраели Инвестмент Гроуп - Балкан", чије је сједиште у Бањалуци.

РЖР "Љубија" и ова бањалучка фирма, са компанијом "Енгелинвест Еленилто Минералс анд Мининг" као придруженим партнером, склопили су уговор којим је потенцијалном купцу државног капитала дијелом омогућено сагледавање капацитета такозваних старих рудника. 

- О понуди не можемо разговарати, нити давати било какве информације осим оних колике су наше резерве и стање капитала - саопштено је у РЖР "Љубија".

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је на недавно одржаном засједању градског парламента да је до сада било самоиницијативних понуда за куповину државног капитала у РЖР-у, али да се Влада РС о њима још није изјаснила.

- Град Приједор је изразио интересовање да стари рудници буду отворени, да раде и запошљавају, те да се све ради по прописаној процедури и законима. У току су разговори о овоме и ми ћемо с поступком, који је у току, бити упознати и утицати на њих колико можемо искључиво с циљем оживљавања некадашњих рудника - додао је Павић.

Међу заинтересованим компанијама била је и компанија "Aрселор Митал", која је доставила Влади РС понуду за куповину државног капитала још у новембру 2011. године, али још није добила одговор.

У власничкој структури "Љубије" државни капитал је 70 одсто, фондови 20 одсто и мали акционари десет одсто, а вриједност државног капитала износи 50 милиона КМ.

РЖР је у оснивање рудника "Aрселор Митал Приједор" 2004. године уложио имовину и производне капацитете у Омарској, док су у саставу такозваних "старих рудника" остали рудокопи у Томашици и у Љубији у чијим се резервама налази око 20 милиона лимонитних руда и од 80 до 100 милиона базичних руда.

На постојећим коповима, који не раде од 1992. године, има око 3,5 милиона руде. Уколико дође до покретања производње, у љубијском руднику би се могло запослити нових 300 радника. Отварањем централних рудишта била би обезбијеђена производња за идућих тридесет година.

Компанија "Aрселор Митал" власник је 51 одсто капитала у руднику "Aрселор Митал Приједор", док је РЖР власник 49 одсто капитала.

"Engelinvest Group"

"Engelinvest Elenilto Minerals and Mining" дио је глобалне "Engelinvest Group" која у свом саставу, између осталог, има и девет милиона метара квадратних рудника и каменолома у Танзанији, Гани, Либерији, Aлбанији, Румунији и Израелу. Вриједност природних ресурса под контролом групе процијењена је на осам милијарди долара. Осим рударством, група се бави некретнинама, трговином и финансијама.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана