Износ кредита враћен на 100.000 КМ

Марина Чигоја
Износ кредита враћен на 100.000 КМ

БAЊAЛУКA - Инвестиционо-развојна банка РС вратила је, на захтјев предсједника Владе РС Aлександра Џомбића, максималан износ стамбених кредита на 100.000 марака, изјавила је јуче послије сједнице Владе РС шеф Бироа за односе с јавношћу Владе Вера Сајић.

Максималан лимит враћен је и за пољопривреднике и мала и средња предузећа на пет милиона марака.

ИРБ РС претходно је смањила износ стамбених кредитних линија са 100 на 80.000 марака, а кредите за пољопривреднике и за мала и средња предузећа са пет на два милиона. ИРБ је такође укинула општу групу стамбених кредита, која је повлачила више од 50 одсто средстава ове кредитне линије.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић истакао је да је потез ИРБ-а био лош и да би свакако изазвао негативне посљедице.

 - Влада би морала да нађе начин да обезбиједи кредитна средства и појача портфолио ИРБ-а, с циљем покретања инвестиција. Нажалост, укидање одређених линија и смањење лимита су само показатељи који говоре у прилог тези да се криза продубљује - истакао је Милић.

Он је нагласио да је стање у станоградњи катастрофално јер је пала потражња за становима и нема приступа кредитним линијама, а тамо гдје их има услови за добијање кредита су ригорозни.

- Највећи дио грађевинског сектора своди се на станоградњу и једини начин да се то покрене је олакшавање приступа кредитним средствима - нагласио је Милић.

Према његовим ријечима, станови у РС се купују искључиво путем кредита, а грађани су сада доведени у ситуацију да им је и та могућност смањена.

- Aко би се тај лимит смањио многе фирме биле би у проблемима - истакао је Милић.

Економиста Небојша Балабан каже да се умјесто стимулисања, најновијим потезом ИРБ-а дестимулише станоградња и читав грађевински сектор.

- Већ дуго времена станоградња се налази у кризи, и у будућем периоду ће, у најмању руку остати на истом нивоу, а може се очекивати даљи пад у овој области - казао је Балабан.

Aгенције

У агенцијама за промет некретнина у РС кажу да је потражња за становима у РС већ дуже вријеме у опадању и да би се смањење износа кредита и укидање линије за поједине кориснике и те како негативно одразило на куповину станова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана