Изнајмљивање сефа у банци и до 300 КМ

Драгана Келеч
Изнајмљивање сефа у банци и до 300 КМ

БAЊAЛУКA - Становници Републике Српске који своје вриједне предмете и драгоцјености желе да чувају у сефовима у банкама, за ову услугу мораће да издвоје од десет до 300 марака.

У већини банака у Српској кажу да све више становника злато, накит или вриједносне папире чува у сефовима.

Рајфајзен банка биљежи константан раст клијената који изнајмљују сефове.

 - Накнада за кориштење сефа плаћа се унапријед за цијели уговорени период и зависи од величине сефа. Три мјесеца коришћења малог сефа кошта 20 марака, шест мјесеци 35, а годину дана депоновања драгоцјености у банци наплаћује се 60 марака - наводе у Рајфајзен банци и додају да закуп већих сефова на 12 мјесеци кошта 130 марака.

Истичу да банка нема увид у ствари које становници чувају у сефу.

- Ови претинци најчешће се користе за депоновање разних докумената, накита и вриједносних папира - додају у Рајфајзен банци и упозоравају да се у сефу не смију држати предмети који су кварљиви, запаљиви или експлозивни, те предмети који могу угрозити безбједност банке или других сефова.

У NLB Развојној банци рекли су да цијена закупа сефа зависи искључиво од његове величине.

- Наши клијенти могу да изнајме сефове на период од три до 12 мјесеци, а цијене се крећу од 20, па до 300 марака - кажу у овој банци.

Хипо Aлпе Aдрија банка становницима нуди више од 800 сефова.

- Готово 80 одсто ових претинаца користе наши клијенти. Минимална цијена изнајмљивања сефа је десет марака на мјесец коришћења - кажу у Хипо банци.

Уговор

У банкама наводе да сваки клијент при изнајмљивању сефа потписује уговор.

- Сви клијенти осим безбједности својих предмета, добијају и пуну приватност и слободан приступу свом сефу - истичу у банкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана