Измирене обавезе по кредитном задужењу

Глас Српске
Измирене обавезе по кредитном задужењу

БЕОГРAД - Предузеће за телекомуникације "Телеком Србија" успјешно је измирило све до сада приспјеле обавезе по уговору о кредитном аранжману у вриједности од 700 милиона евра за куповину 65 одсто акција "Телекома Српске", речено је јуче Танјугу у том предузећу.

Исплата првог дијела обавезе у износу од 110 милиона евра извршена је у децембру 2008. године, а прекјуче доспјелу обавезу, у износу од још 225 милиона евра, "Телеком" је из сопствених средстава исплатио 75 милиона евра, док је износ од 150 милиона евра рефинансиран потписивањем нових уговора о кредиту.

Износ од 120 милиона евра обезбијеђен је кроз међународни "club deal" кредит и то са Aлфа банком у улози координатора, EFG Eurobankom Ergasias у улози агента и зајмодавцима - Aлфа банком, EFG Eurobankom Private bank, Националном банком Грчке, Пиреус банком, Сосијете женерал и Комерцбанком.

Остатак средстава у износу од 30 милиона евра обезбијеђен је закључивањем уговора о кредиту са Банком Интезом Београд.

Крајем новембра ове године доспијева још 35 милиона евра, које ће "Телеком Србија", такође, измирити из сопствених средстава.

"Телеком Србија" је у јуну 2007. године купила 65 одсто акција "Телекома Српске".

Повољни услови

Предузеће нарочито истиче да су услови нових аранжмана, којима се дио обавезе рефинансира, веома повољни имајући у виду ефекте свјетске економске кризе и околности на финансијском тржишту, што свакако представља позитиван сигнал за српску економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана