Измиче зарада за тезгом

Милијана Латиновић
Измиче зарада за тезгом

БАЊАЛУКА - Пад вриједности продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у Републици Српској настављен је и у фебруару ове године и то за 33 одсто у односу на исти мјесец лани, а разлог томе је смањена куповна моћ становништва.

Према подацима Републичког завода за статистику, вриједност продаје пољопривредних производа на зеленим пијацама у фебруару ове године износила је 735.107 КМ, што у поређењу са истим мјесецом претходне године представља смањење од 362.970 КМ.

Статистичари су израчунали да је вриједност продаје мања и у односу на први мјесец ове године и то за 62.678 марака.

У структури укупне продаје пољопривредних производа на пијацама предњачили су поврће, воће, те млијеко и млијечни производи.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је за “Глас Српске” да домаћи пољопривредни произвођачи не памте лошију годину у аграру.

- Прекомјеран увоз у комбинацији са пандемијом вируса корона довео нас је у овакву ситуацију. Пад вриједности продаје домаћих пољопривредних производа сигурно ће бити настављен и у мјесецима који долазе и нико не зна када ће се све ово зауставити. Евидентан је и пад потрошње и куповне моћи становништва и све то не слути на добро - казао је Маринковић.

Он је упозорио и да пад потрошње не прати пад увоза, те да огромне губитке сабирају произвођачи меса, који апелују на надлежне да уведу заштитне мјере, јер ће у супротном, како каже, пропасти.

- Негативан тренд се наставља и тешко да ћемо се ишчупати из свега што нас је снашло до краја ове године - упозорио је Маринковић.

Извршна директорица Удружења грађана “Оаза” из Требиња Недељка Илијић рекла је да је примјетан пад продаје на пијаци у овом граду.

- С обзиром на то да Требиње гравитира према Хрватској и Црној Гори, викендима је био осјетан пораст становника из те двије земље, који су радо пазарили на требињској пијаци. Корона је учинила своје, смањен је број “викенд туриста”, па је све то утицало и на пад вриједности продатих производа, посебно меда, смокава и других производа  на нашој пијаци - рекла је Илијићева и нагласила да је потрошачка корпа нереална у односу на износ просјечне плате у Српској.  Додала је и да је платежна моћ добрим дијелом смањена, те да је веома тешка и неизвјесна година пред произвођачима, али и потрошачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана