Излози пуни, џепови празни

Жељка Кокот и дописници
Излози пуни, џепови празни

Бањалука - Талас снижења захватио је празнично декорисане излоге већине бутика у Српској, гдје одјећу и обућу купци могу пазарити и по двоструко нижим цијенама.

Да су за вријеме празника становници "најшире руке" може се свакодневно видјети у бројним бутицима па и продавницама бијеле технике које су крцате муштеријама. Ипак, пазари се углавном оно најјефтиније, док су скупе ствари и даље за многе недостижне. Продавци у Бањалуци истичу да дјевојке и младићи најчешће купују мајице и џемпере којима су цијене преполовљене.

- Мајице нудимо по цијенама од 6,90 КМ до 14,90 марака, а цијена џемпера креће се од 9,90 КМ па до 39,90 марака - истакли су у једном бутику у центру града.

Има и оних који су себи дали одушка па маркирану одјећу и обућу купују на рате, а о отплати ће мислити наредних мјесеци. Тако гужве нису заобишле ни продавнице спортске опреме гдје су попусти од 20 до 50 одсто.

- Иако је пао снијег и даље су најтраженије патике које коштају од 35 па до 350 марака - рекли су продавци.

Еуфорија попуста стила је и у Приједор, али становници овог града не крију да памте и боље дане. Истичу да им је у овом тренутку најважније што могу купити основне животне намирнице по нешто прихватљивијим цијенама.

 - Иако је повећана продаја за вријеме празника, то је далеко од ранијих времена када су људи куповали знатно више - каже трговац Мирјана Панић.

У градишким бутицима актуелна су снижења од 50 одсто на цјелокупан асортиман, док зимску колекцију џемпера и џинса нуде по цијенама нижим за 30 одсто.

- Веома квалитетне јакне коштају од 195 до 215 марака, џемпери су од 35 до 60, док се цијена фармерки креће од 66 до 90 марака - каже власник бутика у Градишци Мићо Лукић.

Новогодишња снижења привукла су бројне Фочаке, којима је то била одлична прилика да одјећу купе по нижој цијени.

Фочанка Слађана Тешовић сматра да је за мале паре купила џемпер и сукњу коју ће искористити за дочек Православне нове године, а њен суграђанин Ненад Првуловић уштедио је на куповини шала, који ће му, како каже, добро доћи у предстојећим хладним данима.

- За 175 марака сам купила чизме и уштедјела 45 марака - каже Фочанка Ана Павловић.

С друге стране, много је оних који сматрају да у РС не постоје праве распродаје и да продавци само обмањују муштерије. Пензионер, који није желио да му објавимо име, а којег смо затекли у једном приједорском бутику, рекао је да су цијене још далеко од реалних. Он је додао да се пита откуда људима новац да из радњи износе пуне кесе одјеће. Студенткиња Тамара О. из Бањалуке сматра да је маркирана одјећа и даље прескупа, док мање квалитетна није јефтина.

- Најбоље је отпутовати у земље западне Европе па тамо можете видјети шта су права снижења. Недавно сам била у Грацу и купила сукњу за три евра, док је код нас иста таква десет евра - рекла је Тамара О.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана