Излазак региона из кризе биће дуготрајан

Глас Српске
Излазак региона из кризе биће дуготрајан

ЗAГРЕБ - Регион југоисточне Европе суочава се са најтежом привредном кризом од почетка транзиције, а излазак из ње биће дуготрајан и тежак, јер ће покретачи раста из предкризног периода остати спутани и наредних година.

Рекао је ово у петак на радном ручку са предсједавајућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем и премијерима земаља западног Балкана предсједник Европске банке за обнову и развој (EBRD) Томас Мироу, пренијеле су агенције.

Он је на 19. годишњој скупштини EBRD-а која се одржава у Загребу казао да криза у Грчкој може да угрози економски опоравак земаља југоисточне Европе, ако се деси да грчке банке и њихове банке кћерке у региону буду погођене несигурностима на тржишту.

- Економски опоравак у региону је евидентан, али је овај процес спор због чега су потребни нови извори раста - нагласио је Мироу и додао да би тај нови раст требало да се темељи на развоју локалних финансијских тржишта, наставку подршке малим и средњим предузећима и борби за енергетску ефикасност.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је у Загребу да је за БиХ, као и за већину других земаља региона, кључно питање како се мале и отворене економије могу бранити од екстерних шокова.

- С циљем смањења потенцијалних ризика и очувања финансијске стабилности потребно је наставити са реформама у социјалном сектору и појачати активности на привлачењу директних страних инвестиција - казао је Шпирић у свом обраћању на неформалном састанку предсједника влада земаља југоисточне Европе.

Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић рекао је у Загребу да је у свим земљама криза статистички и формално завршена, али да се још не примјећује побољшање у животу грађана.

На дводневном скупу EBRD-а у Загребу учествује око 2.500 државника, банкара, привредника и инвеститора, као и делегације 63 чланице EBRD-а које предводе министри финансија.

Инвестиције у БиХ

Предсједник EBRD-а Томас Мироу рекао је да банка планира да у 2010. години инвестира између 150 и 200 милиона евра у инфраструктурне пројекте у БиХ. Он је навео да ће инвестиције посебно бити усмјерене у области транспорта, и то у жељезнице, аутопутеве, аеродроме, те у финансијски сектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана