Излазак из кризе сљедеће године

Ведрана Кулага
Излазак из кризе сљедеће године

Братислава - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић изјавио је данас у Братислави да очекује да ће ове године престати негативна економска кретања у БиХ и почети опоравак економије, те да би у идућој години требало да дође до праве економске експанзије.

Радмановић је, обраћајући се учесницима Самита земаља централне, источне и југоисточне Европе у Братислави о теми “Стратегијом раста до посткризне обнове”, рекао да актуелне пројекције у окружењу за ову годину углавном предвиђају постепено слабљење негативних трендова.

Према његовим ријечима, ова година би требало да буде година престанка негативних економских кретања у БиХ и почетка опоравка економије, праћене скромним економским растом.

- На основу првих макроекономских показатеља, оптимистично очекујемо да ће до краја године бити повећан спољнотрговински обим, као и прилив најављених инвестиција - рекао је Радмановић.

Он је додао да БиХ, са овим претпоставкама, може очекивати реални економски раст од 0,9 одсто у 2013. години, те од 2,2 одсто у 2014. години, као и јачање извозне тражње и повећање извозно оријентисане индустријске производње.

- У идућој години се очекују први озбиљнији кораци ка поновном повећању економске активности и привредног раста у БиХ кроз јачање извоза и реалног сектора, те домаће тражње захваљујући јачању запослености и иностраног прилива новца и јавних инвестиција, а 2014. годину сматрамо годином потпуног економског опоравка и почетком снажнијег и бржег раста привредне активности, те поновног успостављања стабилне бх. економије - рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, охрабрујуће је то да су у БиХ лани директне стране инвестиције наставиле да расту и надмашиле су претходне године. Укупна вриједност прилива инвестиција у 2012. години у БиХ је, како је рекао, била 508 милиона евра.

Самит у Братислави се одржава под радним називом “Стратегија раста у посткризном опоравку - улога земаља централне, југоисточне и источне Европе”, а учествује више од 20 шефова држава, као и предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј.

Домаћин самита, словачки предсједник Иван Гашпарович, дочекао је шефове држава у замку Братислава уз највише државне почасти и свечану гарду, а самит је отворен јуче свечаним концертом Словачке филхармоније.

Изазови

Радмановић је на самиту нагласио да се продубљује јаз између група земаља, сјевера и југа, појединих региона унутар земаља и да овакви друштвени услови представљају плодно тло за разне облике политичког радикализма.

- Земље западног Балкана, међу којима је и БиХ, суочене су данас са новим изазовима. За БиХ је посебно важно како ова криза утиче на процес проширења ЕУ и приступање земаља - рекао је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана