Излагачи из РС уз врх Европе

Драгана Келеч
Излагачи из РС уз врх Европе

Мостар - Међународни сајам привреде “Мостар - 2013”, чији је овогодишњи партнер Европска унија, биће одржан од 9. до 13. априла, а на сајму се очекује око 800 излагача из 35 земаља, међу којима су и многи привредници из Републике Српске.

Рекла је ово “Гласу Српске” директор мостарског сајма Далфина Бошњак.

- Излагачи са простора Српске већ традиционално наступају на мостарском сајму, а значајан дио њих ће бити присутан и ове године, као што су компаније “Сектор”, “Лада ауто”, “Либра”,  TEI MC из Бањалуке, “Carlos signs” и “Носталгија” из Приједора, “Сњисслион” и хотел “Платани” из Требиња, “Попово Поље” д.о.о, као и винарија “Тврдош” - рекла је Бошњак.

Истакла је да ће свој штанд на сајму имати и Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Радио-телевизија Републике Српске.

Нагласила је да је ове године партнер сајма Европска унија, а свих 27 чланица ЕУ биће представљено на мостарском сајму.

- Присутне су и све земље региона, затим Турска, Кина, Тајван и друге. Сајам ће бити прворазредни привредни, али и политички догађај региона. На свечану церемонију долазак су најавила чак четири предсједника влада из земаља регије, и то премијер Србије Ивица Дачић, Хрватске Зоран Милановић, Црне Горе Мило Ђукановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда - казала је Бошњак.

Истакла је да је част да отвори 16. међународни сајам привреде припала шефу Делегације ЕУ и специјалном представнику Уније у БиХ Петеру Соренсену.

- Мостарски сајам ће 11. априла, уз пратњу политичких лидера БиХ, посјетити и европски комесар за проширење Штефан Филе. Надамо се да ће сви ови догађаји на мостарском сајму барем донекле допринијети приближавању наше земље европским интеграцијама - казала је Бошњак.

Нагласила је да ће конференцијски и едукативни дио сајма бити у знаку “европских” тема.

- Планиране су двије велике конференције, о теми коришћења претприступних ИПA фондова ЕУ и прекограничне сарадње, док би се друга, “Импликације уласка Хрватске у ЕУ по БиХ”, односила на прилагођавање тржишта и робе Хрватске и БиХ послије уласка Хрватске у ЕУ 1. јула ове године - додала је Бошњак.

Сарадња

Бошњак је нагласила да је питање наставка успјешне привредне сарадње Хрватске и БиХ од велике важности за обје земље, а о томе како спријечити негативне посљедице уласка Хрватске у ЕУ по привреду обје земље, биће ријечи и на мостарском сајму.

- Иначе, Хрватска је ове године партнер на Сајму туризма. Уз све то, организујемо још низ округлих столова, а на једном од њих биће ријечи и о учешћу жена у пословном свијету - казала је Бошњак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана