Изградњом обновљивих извора сачувати нижу цијену електричне енергије

Срна
Изградњом обновљивих извора сачувати нижу цијену електричне енергије

Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да је најјнижу цијену електричне енергије у Српској у односу на земље регије могуће сачувати једино улагањем у изградњу обновљивих извора енергије.

Петровић је рекао да је цијена електричне енергије у Републици Српској најјефтинија је у односу на земље у окружењу и додао да Петровић је појаснио да 1.000 киловат сати кошта 17 евра, те да конкуренција не постоји по том питању.

- Ми дампингујемо цијену а њима се то не исплати. Међутим, и нас ће неко тјерати да уводимо надокнаду за карбонизацију и деугљенизацију. Сад је та надокнада у Европи за 1.000 киловат сати око 54 евра, наша енергија за толико киловат сати је 17 евра - објаснио је Петровић.

Петровић је рекао да Електропривреда тренутно 40 одсто производње електричне енергије ствара из обновљивих извора, али да ће тај проценат бити повећан на 60 одсто изградњом хидролектрана "Дабар", "Бистрица", "Бук Бијела", соларне електране и вјетропаркова.

- Уколико електропривреде Србије и БиХ не буду правиле објекте обновљиве изворе, они ће бити у проблему и неће моћи продавати ни своју енергију - нагласио је Петровић.

Он је за прњаворску телевизију К3 рекао да је циљ Републике Срспке, Владе и "Електропривреде" што хитније инвестирање у обновљиве изворе да би се сачувала најнижа цијена у региону.

- Први корак за то је полагање камена темељца у Фочи, али ту се стварају негативне тензије. Чим нешто правите, неко вам монтира и саплиће да не будете вреднији - рекао је Петровић и појаснио да ће и они који оспоравају изградњу хидроелектрана на Дрини имати користи од тога, јер ће се ПДВ уплаћивати и БиХ, од чега ће дио узимати и ФБиХ.

Међутим, каже он, они иду на то да спријече да се ми не развијамо, поручивши да изградња хидроелектрана не може бити спријечена.

- То је на територији Републике Српске, имају институције Републике Српске, а имају и институције БиХ које су дале сагласност. Сви су аргументи на нашој старни - поручио је Петровић.

Петровић је рекао да Српска има велике потенцијале и када је ријеч о вјетроенергији и соларној енергији, али да су то нови извори који нису стабилни, те да их је потребно избалансирати.

- То кошта и ми смо се више оријентисали ка соларним пројектима и до сада смо развили 247 мегавата соларних пројеката, Љубиње - Требиње, и мислимо да ћемо успјети без батерија и хидрогена избалансирати са малом цијеном - рекао је Петровић и додао да Српска има огроман и водени потенцијал.

Директор Електропривреде је истакао да је циљ да се преко ресорних министарстава у Савјета министара из предвиђеног буџета за западни Балкан повуче новац за обновљиве видове енергије.

Констатовао је да постоје неки амонизитети и све што иде са нивоа БиХ иде килаво. "Никада се не зна ко ће се тамо удружити и ко ће нам нешто урадити да не прође", појаснио је Петровић.

Нагласио је да Влада Републике Српске ради на томе да укине концесије на хидропотенцијал које су лажне, додавши те да је велики број концесија које ништа нису радиле.

Говорећи о реорганизацији ове компаније, Петровић је рекао да се томе приступило у посљедњем тренутку, као и отварању тржишта.

- Сва предузеће у Републици Српској морају да набављају енергију по новим цијенама које се крећу ка тржишту. Међутим, тржиште је далеко скупље. У Србији је та енергија преко 60 евра, а код нас је у просијеку од 38 до 45 евра. Ми смо још далеко нижи у односу на Србији, а посебно у односу на окружење - појаснио је Петровић.

Он је рекао да ће се, у догледно вријеме, цијена енергије и у Српској кретати као и у окружењу.

Према његовим ријечима, пословање "Електропривреде" биће још транспарентније и грађане не треба да збуњују сви подаци које су добили уз рачун.

- Грађани на рачуну сада виде да постоји надокнада за обновљиве изворе енергије, надокнада за маржарину и ПДВ - истакао је Петоровић и додао да енергију у систему "Електропривреде Српске" производе двије термоелектране и три хидроелектране, те да тај новац иде њима.

Директор Електропривреде је рекао да је тренутно проблем што прозивођач електричне енергије није адекватно плаћен за свој учинак, те да већи дио "колача" добију дистрибутери и преносници.

- Пренос све наплаћује авансно, а дистрибуција је у коректној сарадњи са Електропиривредом и од новца што остане плаћамо производњу - појаснио је Петровић и додао да Електропривреди Српске тренутно нико не може бити конкуренција.

Петровић је рекао да Самит енергетике, који је одржан у Требињу, пуно значи за Електропривреду Српске, јер до сад то никада није било организовано у Републици Српској, док су у ФБиХ укинути скупови коју су раније одржавани.

- То је била прилика за квалитетну размјену стручних мишљења - рекао је Петровић.

Он је навео да је пандемија вируса корона прошле године значајно утицала на пословање Електропривреде, али да је ове године ситуација много боља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана