Изградња ХЕ на Босни 2012. године

Слободан Пухало
Изградња ХЕ на Босни 2012. године

ДОБОЈ - Изградња хидроелектране "Цијевна 3" у насељима Мајевац с једне, и Кожухама с друге стране ријеке Босне, чија је вриједност око 50 милиона евра, требало би да почне 2012. године, рекао је директор "Електро-Добоја" Миленко Цвијановић.

Он је јуче током састанака са помоћником министра индустрије, енергетике и рударства РС Љубом Гламочићем и представницима њемачког Министарства за економску сарадњу и Њемачке банке за обнову и развој (KFW) рекао да је до сада осим добијених концесионих права, прибављена и урбанистичка и еколошка дозвола за изградњу ове хидроелектране на ријеци Босни.

- Слиједи заокруживање финансирања, за изградњу која би требало да почне 2012. године  - рекао је Цвијановић.

Он је додао да ће снага ове хидроелектране бити четрнаест мегавата.

- То је готово једна десетина годишње потрошње на нивоу "Електро-Добоја", који у осам општина има око 94.000 потрошача. Осим снабдијевања електричном енергијом, уређење рјечних обала онемогућиће плављење плодних површина, што   ће допринијети бољем развоју пољопривреде и очувању екологије - рекао је Цвијановић.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске  Љубо Гламочић казао је да је за реализацију овог пројекта 2007. године потписан уговор о концесији, а у сарадњи са ресорним њемачким министарством израђена је пројектна документација и обезбијеђена средстава за изградњу хидроелектране.

- У току су преговори са њемачком Владом и KFW банком за изградњу више енергетских објеката у РС, а могућа је и израда студије за коришћење вјетро-потенцијала у Српској - рекао је Гламочић и додао да је концесионар за ове пројекте фирма "Техноенерџи" из Норвешке.

Потенцијали 

Директор KFW за БиХ Гералд Кинемунд рекао је да њемачка влада има интерес да потпомаже развој енергије из обновљивих извора не само у БиХ, него и у цијелом свијету.

- Обновљива енергија и енергетска ефикасност су двије ствари које се тичу цјелокупног човјечанства, а БиХ у том смислу има изванредне могућности у побољшању климатских услова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана