Изградња гасовода на Далеком истоку

Глас Српске
Изградња гасовода на Далеком истоку

ХAБAРОВСК - Руски гасни гигант "Гаспром" почео је изградњу гасовода Сахалин-Хабаровск-Владивосток, а свечаном почетку радова у петак присуствовао је и премијер Владимир Путин, јавиле су агенције.

Прва фаза гасовода, чије се пуштање у рад планира за трећи квартал  2011. године, биће дуга 1.350 километара, са капацитетима од шест милијарди кубних метара годишње.

У перспективи, овај транспортни коридор ће бити продужен на 1.836 километара, уз повећање капацитета на око 30 милијарди кубних метара гаса, пренијела је руска агенција Прајм-Тас.
Неопходне количине гаса за ову гасну артерију "Гаспром" планира да обезбиједи из налазишта на острву Сахалин.

 Руски гасни холдинг рачуна да ће гас транспортован новом маршрутом покривати приоритетне потребе руских далекоисточних регија, али и обезбиједити додатни потенцијал за извоз у земље азијско-пацифичког региона.

Потребе руског Далеког истока за гасом се процјењују на 19 милијарди кубних метара до 2020. године, док изворишта гаса на Сахалину могу да обезбиједе тек 11,5 милијарди кубика.
Руски премијер је изјавио да ће се на истоку Русије до 2020. године производити око 150 милијарди кубних метара гаса, подсјећајући да је то на нивоу садашњег руског извоза. Он је нагласио да ће приоритет у испорукама гаса из источног Сибира и Далеког истока имати домаће тржиште.

Русија је почела изградњу гасовода Сахалин-Хабаровск-Владивосток не чекајући завршетак преговора са компанијом "ЕксонМобил", оператером пројекта "Сахалин-1", од којег "Гаспром" очекује сировине за нови гасовод. 

Aналитичари указују да ће "ЕксонМобил" морати да пристане на уступке  руском гасном гиганту, преноси Ројтерс.

Aмеричка компанија, која управља пројектом "Сахалин-1", намјеравала је да изгради властити гасовод до Кине, али су руске власти блокирале тај план, захтијевајући да се гас испоручује руском тржишту.

"Гаспром" је раније добио контролу над другим пројектом на острву богатом сировинама, који је компанија "Ројал Дач Шел" уступила послије вишемјесечног притиска руских државних служби за заштиту природе.

Званични представник "ЕксонМобила" је изјавио да његова компанија још није постигла договор са "Гаспромом" по питању испорука.

Скупоћа

Руски независни аналитичари указују да  ће један километар цјевовода коштати "Гаспром" два до три милиона долара, тако да се укупна вриједност изградње, без пратеће инфраструктуре, процјењује на 2,9-4,4 милијарди долара.

- Нико не сумња да ће овај гасовод бити прилично скуп.
За пуњење новог гасовода неопходна су нова налазишта или продужетак цевовода из Јакутије, јер фактички нема потребних количина гаса - тврди аналитичар из компаније "РусЕнерго" Михаил Крутихин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана