Изграђено и до 80 одсто мање станова

Марина Чигоја
Изграђено и до 80 одсто мање станова

БAЊA ЛУКA - Иако је у Републици Српској лани изграђено и до 80 одсто мање станова него годину раније, сектору станоградње тек предстоји највећи удар кризе.

Прогноза је то Извршног одбора Удружења за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала Привредне коморе РС.

Потпредсједник Извршног одбора овог удружења и власник грађевинске фирме "Марвел" из Источног Сарајева Саво Лаловић рекао је јуче у Бањој Луци да је грађевински сектор РС у 2009. годину ушао веома стабилан, што је омогућило да се година заврши без огромних губитака, али да ће се пад активности у сектору грађевинарства од лани одразити и на овогодишње пословне резултате.

- У 2010. годину улазимо са много мање залиха, тако да ће ова година бити много гора за пословање. Иако смо у 2009. обављали послове који су договорени у 2008. години, у овом сектору евидентирано је од 50 до 80 одсто мање изграђених станова - рекао је Лаловић.

Додао је да би путем Гарантног фонда РС, чије је оснивање у плану и банака требало да се стимулише станоградња и упосли нова радна снага, да би била превазиђена криза која очекује предузећа из овог сектора.

Власник предузећа "Творница опекарских производа" из Бање Луке Момчило Савичић рекао је да је и производња грађевинског материјала ове године у паду у односу на раније године.

- Очекујемо да би у сљедећем периоду могло да дође до пада производње и продаје грађевинског материјала за 20 до 30 одсто - рекао је Савичић.

Према подацима Завода за статистику РС укупна вриједност грађевинских радова фирми из РС у иностранству у прошлој години износила је 40,21 милион марака и за 12,7 одсто мања је од вриједности из 2008. године.

- Највећа вриједност извођених грађевинских радова предузећа из РС била је у Црној Гори и то у износу од 26,39 милиона марака - наводи се из Завода.

Укупна вриједност нових уговора у прошлој години за извођење радова у иностранству износила је 42,76 милиона марака.

Закон

Саво Лаловић је рекао да грађевинци имају много замјерки на актуелни Закон о уређењу простора у РС, који је, према његовим ријечима, постао кочница нормалног рада у грађевинарству.

- То се углавном односи на лиценце инжењерског кадра, који да би постао овлашћени пројектант, осим стручног испита, мора да има и пет година радног стажа, што је велики проблем за младе људе - рекао је Лаловић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана