Издвојили 58,8 милијарди долара

Глас Српске
Издвојили 58,8 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Свјетска банка саопштила је да је у фискалној години 2009. години издвојила рекордних 58,8 милијарди долара у склопу програма помоћи земљама да преброде глобалну привредну кризу, пренијели су портали.

Банка је саопштила да је у фискалној години 2009. која је завршила 30. јуна издвојила 54 одсто више средстава него у години раније, и то рекордно висок износ за ту глобалну развојну институцију.

Захтјеви упућени Свјетској банци ради добијања помоћи у овој су години, каже предсједник Свјетске банке Роберт Зоелик, оштро порасли. Очекивања су да ће се то наставити и у 2010. години, с обзиром на неизвјесну брзину опоравка.

 Svjetska banka za borbu protiv krize dala 59 milijardi dolara- Милиони људи и даље пате и ми морамо наставити да помажемо земљама да подмире приоритетне трошкове, укључујући издвајања за основну инфраструктуру, улагања у људски капитал, те мреже социјалне заштите, јер бисмо у противном угрозили тешко остварене добитке од протеклих година у борби против сиромаштва -  додао је Зоелик.

Банка је у 2009. години подржала 767 пројеката усмјерених на подстицање привредног раста, сузбијање сиромаштва те помоћ приватном сектору.

Издвојила је 20,7 милијарди долара за финансирање градње инфраструктуре, кључни сектор за брзи опоравак од кризе и стварање нових радних мјеста, стоји у саопштењу. Помоћ за програме социјалне заштите износила је 4,5 милијарди долара.

Фонд

Како би се помогло земљама у развоју да лакше преброде кризу, Свјетска је банка у овој години предложила такозвани "фонд за рањивост", у који би свака развијена земља требало да издваја 0,7 одсто средстава из свог пакета мјера за подстицање привреде. Реакција на тај приједлог била је јако добра те је од донатора прикупљено укупно 6,8 милијарди долара, поврх њихових постојећих обвеза, истакнуто је у Свјетској банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана