Издвајања привреде РС већа за 52 милиона КМ

Марина Чигоја
Издвајања привреде РС већа за 52 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Укупна издвајања привреде Републике Српске у првом кварталу ове године по основу директних пореза и доприноса повећана су за 11 одсто или за око 52 милиона марака, показују подаци Привредне коморе РС.

У Привредној комори истичу да редовно мјесечно прате утицај повећања стопа пореза и доприноса на ликвидност привреде Српске.

- У првом кварталу прошле године издвајања по основу директних пореза и доприноса износила су 476,9 милиона марака. Посебно је неповољно то што су издвајања у марту у односу на фебруар повећана за 60 одсто. У фебруару су издвајања износила 130,7 милиона, а у марту 208,5 милиона марака. У том повећању највећу стопу раста има порез на плату у износу од 91,6 одсто - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Према његовим ријечима, у прва три мјесеца ове године дошло је и до смањења реалних нето плата за 1,7 одсто у односу на просјек 2010. године, а запосленост у привреди је смањена за 0,5 одсто.

Благојевић је истакао да је овим оптерећењем значајно погоршана ликвидност предузећа, те да се у идућем периоду она неће побољшати.

- Можемо очекивати и нова задужења привреде у циљу одржања текуће ликвидности. Привредна комора је и раније упозоравала на негативне ефекте повећања стопа пореза и доприноса и наставићемо да у сарадњи са Владом РС радимо на доношењу рјешења како би се превазишла ова ситуација - нагласио је Благојевић.

У Министарству финансија РС истичу да је још увијек рано да се изолује чисти ефекат утицаја измјене стопа пореза и доприноса на Буџет РС и ванбуџетске фондове, а посебно на привреду РС.

- Донесен је закључак на Одбору за привреду и финансије Народне скупштине РС да се ефекат ових закона сагледа до краја јула ове године - истакли су у Министарству.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је оволики пораст издавања био очекиван и да то нису безначајна средства.

-        У овом моменту то се није значајно одразило на смањење нето плата, јер су терет углавном поднијели послодавци. Ипак, питање је шта ће бити у идућем периоду с обзиром на то да се очекује прилив у буџет и по основу пореза на добит. Aко добити не буде, нема ни нових инвестиција ни запошљавања, а неће бити ни прилива у буџет по том основу - казао је Милић и нагласио да би даљи пад плата, с обзиром на њихов садашњи ниво, био катастрофалан.

Синдикат

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да добар дио послодаваца ова повећања није издвојио из свог џепа него из радничких плата.

- У значајном броју предузећа послије повећања пореза и доприноса дошло је до смањења нето плате и то је разлог због којег није дошло до значајнијег пада запослености. Смањење плата од 1,7 одсто не изгледа значајно, али је оно у реалности потпуно другачије, јер је ономе ко прима изузетно малу плату свако смањење огромно - казала је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана