Издавање дозвола и спорови коче привреду

Марина Чигоја
Издавање дозвола и спорови коче привреду

БAЊAЛУКA - Споро издавање грађевинских дозвола, судски спорови који трају годинама, отежано добијање кредита и непоштивање рокова, у највећој мјери су отежавали привредницима пословање током прошле године.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић каже да је већина ових проблема проузрокована низом лоших законских прописа.

- Кроз низ закона провлаче се одређена оптерећења привреди. Дуго смо причали о поједностављењу процедура за добијање грађевинских дозвола и на крају смо добили закон који, ако није искомпликовао ствари, сигурно их није ни поједноставио - истакао је Ђурић.

Додао је да ни у једном закону у Републици Српској не постоји прописана одговорност државног органа зато што је пропустио рок да уради нешто по захтјеву привреде.

Ђурић је нагласио да је један од главних проблема привредника споро рјешавање судских спорова.

- Поступци који су започети прије 20-ак година сада се рјешавају, док се изводи из грунтовница чекају мјесецима. То су све баријере које је потребно уклонити да би систем био ефикаснији и у правом смислу био сервис привреди и омогућио једноставније, брже и јефтиније функционисање привреде. То би, у основи, повећало конкурентност домаће привреде и заинтересованост домаћих и страних улагача - истакао је Ђурић.

Привредници истичу да ће инсистирати на измјенама Закона о јавним набавкама БиХ, ради ослобађања привредних друштава обавезе прибављања потребне документације за учешће на тендерима и другим конкурсима, и ту активност усмјерити на прибављање дозвола по службеној дужности од надлежних институција.

- На овај начин смањили би се трошкови у области административне регулативе који директно оптерећују произвођаче - кажу привредници.

Новоизабрани премијер Српске Aлександар Џомбић истакао је раније да ће се у идућем периоду радити на отклањању административних баријера како би био побољшан пословни амбијент у Српској.

- Реформом јавне управе и поједностављењем процедура, односно смањењем бизнис баријера, побољшаћемо пословни амбијент и створити боље услове за послодавце, а све ради стварања нове додатне вриједности, одржавања и повећања запослености - истакао је Џомбић.

Нотари

Према ријечима Борка Ђурића, огроман проблем представљају и високе накнаде нотарских услуга.

- При томе, само они могу да раде тај посао, тако да немамо алтернативу - истакао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана