Издавање Aкропоља лијек за кризу

Глас Српске
Издавање Aкропоља лијек за кризу

AТИНA - Бивши члан грчке Владе Герасимос Јакуматос предложио је да Грчка понуди закуп Aкропоља и осталих археолошких налазишта у оквиру борбе против дужничке кризе која може да доведе до банкрота државе.

- Треба да дамо под закуп Aкропољ и остале локације да бисмо достојанствено дошли до новца, умјесто да смањујемо пензије и плате - рекао је он, преноси РТС.

Јакуматос, бивши замјеник министра здравља Грчке, истовремено је позвао на прекид штрајкова против мјера штедње у Министарству културе, због чега током прошле године хиљаде туриста нису могли да обиђу свето брдо и остале знаменитости.

- Понижавајуће је када посјетиоци из Кине, Финске или Еквадора дођу у Aтину и виде да је Партенон затворен због штрајка - рекао је Јакуматос.

Aкропољ и остале археолошке локације били су затворени сваког викенда у посљедњи мјесец због штрајка поводом неисплаћених зарада и надокнада за прековремени рад.

Представници индустрије туризма пожалили су се да због радничких протеста овај сектор трпи губитке.

Туризам учествује са 18 одсто у грчком бруто домаћем производу.

Грчки медији и грађани оштро су критиковали изјаву Јакуматоса и одбацили његов приједлог као шокантан, невјероватан и увредљив.

Биједа у Македонији

У Македонији је према "misery" индексу регистрована највећа стопа незапослености од 32 одсто, а стопа инфлације износи три одсто, пише лондонски "Економист".

- Македонија ће можда запамтити Киру Глигорова по лијепом, али је земља у хаосу. Она је на врху биједе, која је комбинација два јака показатеља економске тамнице - незапослености и инфлације, наводи се у тексту британског листа.

Македонији од балканских земаља друштво прави једино Грчка, са индексом незапослености од 18 одсто и инфлацијом од 20 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана