Изборна скупштина Коморе потпуно је нелегална

Марина Чигоја
Изборна скупштина Коморе потпуно је нелегална

БAЊAЛУКA - Изборна скупштина Спољнотрговинске коморе БиХ, која је заказана за данас у Сарајеву, потпуно је нелегална, јер је није заказао предсједник Скупштине који једини има право на то, већ Комисија коју је формирао предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић.

Рекао је ово "Гласу Српске" потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов.

- Предсједник Скупштине Коморе Михајло Бутиган заказао је Скупштину за 10. јун, а ова скупштина која ће данас бити одржана потпуно је нелегална, јер је сазвала Комисија коју је формирао предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић, а он на то нема право - рекао је Клинцов и додао да ће присуствовати данашњој скупштини.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ саопштило је јуче да не подржава изборну скупштину Спољнотрговинске коморе БиХ, јер је, како наводе, предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић игнорисао допис министра Младена Зиројевића да поништи одлуку о расписивању јавног позива за предлагање представника у Скупштину Коморе.

- Предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић игнорисао је препоруку да процес избора представника врати у правне и законске оквире - наводи се у саопштењу и додаје да ће Савјету министара БиХ бити достављена детаљна информација о овом случају ради преиспитивања јавних овлашћења раније датих Комори.

Из Министарства подсјећају да је 4. јуна у Сарајеву, на позив министра Зиројевића, одржан састанак на коме је разматрано питање функционисања Коморе у свјетлу недавно правно неутемељеног и једностраног расписаног јавног позива за предлагање представника у Скупштину Спољнотрговинске коморе БиХ, али на тај састанак нису дошли ни Хаџиахметовић ни други представници бошњачког народа у органима Коморе, иако су били позвани.

На том састанку представници коморских органа из српског и хрватског народа истакли су да су и Срби и Хрвати потпуно искључени из доношења било каквих одлука у вези са функционисањем Коморе.

Позив

У Привредној комори РС навели су да је Спољнотрговинска комора БиХ 15. маја у дневним новинама објавила јавни позив за предлагање представника у Скупштину Спољнотрговинске коморе БиХ за период од 1. јула 2010. до 30. јуна 2014. године, а законом је дефинисано да Спољнотрговинска комора у својим активностима дјелује у сарадњи или договору са Привредном комором ФБиХ, Привредном комором РС и Министарством спољне трговине и економских односа БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана