Избиће немири због пада цијене нафте?

Танјуг
Избиће немири због пада цијене нафте?

Париз - Глобална тражња за нафтом ће у 2015. години порасти споријим темпом од очекиваног упркос паду цена нафте, саопштила је Међународна агенција за енергетику.

IEA је упозорила да са даљим падом цена нафте расте ризик од социјалне нестабилности у земљама-произвођачима тог енергента.

"Очекујемо да ће тражња за нафтом у 2015. порасти за 0,9 милиона барела дневно на 93,3 милиона барела, што је за око 230.000 барела мање од првобитне прогнозе", наводи се у најновијем извjештају IEA, а преноси агенција Франс прес.

Цијене нафте су од јуна пале за око 40 одсто, и у овом тренутку су на најнижем нивоу за посљедњих пет година, односно на око 60 долара за барел, јер повећана производња нафте из шкриљаца у САД доприноси нарастању и онако прекомјерних глобалних залиха.

"Можда ће морати да прође извјесно вријеме како би залихе и тражња реаговали на пад цена нафте. У богатим чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕCD), скроман економски опоравак, успорен раст плата и дефлаторни притисак ће додатно угушити утицај нижих цијена", наводи IEA.

Агенција за енергетику додаје да је највише смањила прогнозу руске тражње нафте, која ће пасти на 3,4 милиона барела дневно, што је за око 195.000 барела мање у односу на прошломјесечну прогнозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана