Изазови и шансе привреде Српске због најављеног укидања царина на увоз робе из ЕУ

Мирослав Филиповић
Изазови и шансе привреде Српске због најављеног укидања царина на увоз робе из ЕУ

БAЊA ЛУКA - Професор бањолучког Економског факултета Рајко Томаш оцијенио је да ће најављено укидање царина од јануара сљедеће године на увоз бројних производа из Европске уније подстицајно дјеловати на привреду Српске, али да су истовремено могуће и одређене негативне посљедице.

Томаш тврди да ће потпуним укидањем царина у Српској и БиХ доћи до пада цијена увезених производа и сировина, што ће подстицајно утицати на домаћу производњу.

- Међутим, власти Српске и БиХ морају бити јако пажљиве приликом планирања буyета за наредну годину, јер ће укидање или смањење царина на увоз бројних производа из ЕУ довести и до мањих прихода по основу царина и индиректних пореза - нагласио је Томаш.

Стручњаци објашњавају да ће потпуно укидање царина на увоз производа из ЕУ додатно оптеретити домаће произвођаче.

- Домаћи произвођачи биће принуђени да повећају продуктивност и квалитет производње. Цијене њихових производа вјероватно ће остати на овогодишњем нивоу, док ће увезени производи појефтинити - рекао је Томаш.

У БиХ ће почетком сљедеће године бити потпуно укинута царина на увоз козметике, нових аутомобила, трактора, мотора, намјештаја, бијеле технике, аудио и видео технике, електронске опреме и рачунара, алата, потврђено нам је у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Од 1. јануара 2009. доћи ће и до смањења царинске стопе за 50 одсто на увоз нафте и бензина, а предвиђено је да од јануара 2011. буде у потпуности укинута царина на ове производе.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевиће нагласио је да се смањење царинских стопа односи искључиво на робу која има поријекло из ЕУ.

- За велику количину роба поријеклом из других дијелова свијета, а која у БиХ стиже преко ЕУ, царина ће бити наплаћивана по старим царинским стопама - навео је Ковачевић.

Примјеном Привременог Споразума о стабилизацији и придруживању, а у зависности од врсте производа царинске стопе су од 1. јула ове године већ смањене за 90, 75 или 50 одсто, а за неке производе царина је већ потпуно укинута.

Увоз

У јулу, августу и септембру 2008. године, из земаља ЕУ у БиХ увезено је робе у вриједности од 1,8 милијарди марака, што је за 26 одсто више него у истом периоду лани.  

- Укупно наплаћени приходи у БиХ при увозу роба из ЕУ у јулу,  августу и септембру 2008. године, износе 523 милиона марака и већи су за 6,8 одсто у поређењу са истим периодом 2007. године када је укупно наплаћено 490 милиона КМ индиректних пореза на увоз робе из ЕУ - навео је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана