Изазован период пред металским сектором у Српској: Отањиле наруџбе страних купаца

Анита Јанковић Речевић
Изазован период пред металским сектором у Српској: Отањиле наруџбе страних купаца

БАЊАЛУКА - Металски сектор у Републици Српској од почетка године суочава се са смањеним наруџбама иностраних купаца па самим тим и тањим извозом, због чега су поједина предузећа била приморана да коригују обим производње.

Саговорници “Гласа” истичу да су цијене репроматеријала, чије је дивљање обиљежило прошлу годину, коначно стабилне те да лимови и цијеви у просјеку коштају око 950 евра по тони, за разлику од лани када су коштали и до 1.650 евра. Међутим, пословање им сада отежава слабија потражња па су поједини суочени и с вишком радника.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб каже за “Глас” да су наруџбе иностраних купаца у прва четири мјесеца ове године у поређењу са истим периодом лани смањене и до 25 одсто.

- Наруџбе у јануару су још некако биле и прихватљиве, фебруар и март поприлично лоши, а април најгори. Имамо већ наруџбе за мај и ситуација је нешто боља у односу на април, али у поређењу с прошлом годином наше пошиљке за иностранство биће тање за 20 одсто минимално. Лани је био проблем прескуп репроматеријал, али наруџбе су ипак ишле, извезли смо 286 шлепера робе - рекао је Голуб.

Главни проблем је, истиче он, нестабилност на свјетском тржишту која је проузрокована сукобима у Украјини.

- Наш примарни купац јесте велика компанија из Аустрије која послује широм свијета. Кад су код њих наруџбе пале око 40 одсто, онда то довољно говори о величини проблема. Наши производи се користе у области грађевинарства и у ауто-индустрији и то су гране гдје опада потражња. И наши добављачи репроматеријала жале се да роба иде отежано - истиче Голуб.

Додаје да због цјелокупне ситуације имају око десет одсто радника вишка, али да о отказима за сада не помишљају.

- За сада се некако носимо са ситуацијом, трпимо и очекујемо да се ситуација поправи. Лани смо изградили још једну халу и створили услове да сви раде у једној смјени, а имамо и велико складиште па дио робе коју не успијевамо продати лагерујемо - казао је Голуб.

Поремећаји на свјетском тржишту пројектују се и на пословање металског предузећа “Тикт Мануфактура” из Градишке које, такође, биљежи пад потражње око 20 одсто.

- Највише извозимо на њемачко говорно подручје, али наши клијенти машине за које ми радимо дијелове пласирају даље у  Кину, Америку и то тржиште се мало охладило. Очекујемо да се средином љета ситуација стабилизује, а у међувремену настојимо пронаћи нове купце и добро нам иде па један дио смањених наруџби компензујемо на тај начин, а радимо и нешто смањеним капацитетом - истиче власник тог градишког предузећа Крешимир Бодрожић и додаје да и они имају вишка радника, али да ситуација није критична.

Директор предузећа “ВинексМ” из Челинца Далибор Џомбић каже да су предузећа из Српске и Федерације БиХ с којима сарађују задржала наруџбе.

- Нисмо много базирани на извоз, оријентисани смо на домаће тржиште гдје су наруџбе за сада стандардне, али  фирме за које радимо а баве се извозом смањиле су наруџбе за 15 одсто. Цијене репроматеријала опадају па вјерујем да ће бити и више наруџби - рекао је Џомбић.

Плате

Слободан Голуб каже да су плате у металском сектору знатно изнад републичког просјека што им помаже да задрже раднике.

- Просјечна плата коју смо исплатили у марту износила је 1.460 марака, а имамо 55 запослених од којих су четири високообразована а њих десет ниско квалификовани радници. Прије мјесец купили смо и четвртог робота за заваривање, пратимо и улажемо у нове технологије - казао је Голуб.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана