Изазов за опстанак осигуравајућих кућа

Марина Чигоја
Изазов за опстанак осигуравајућих кућа

Бањалука - Слободно формирање цијена у осигурању од ауто-одговорности један је од кључних изазова за тржиште осигурања РС, а имајући у виду недовољну развијеност домаћег тржишта, постоји опасност да овај процес доведе у питање опстанак једног дијела друштава за осигурање, укључујући и друштва са већим тржишним учешћем, нарушавајући тиме укупну стабилност сектора осигурања.

Наводи се то у информацији о условима и могућностима дерегулације цијена у обавезном осигурању од ауто-одговорности коју је урадила Aгенција за осигурање РС.

- Постојећа ситуација на домаћем тржишту обавезног осигурања од ауто-одговорности дугорочно је неодржива, али је повратак на ниво премије, која је адекватна преузетим ризицима и која је потребна за одржавање стабилности тржишта, дуготрајан процес - наводи се у информацији.

Додаје се да би слободним формирањем цијена домаће тржиште осигурања постало конкурентније, и то на фер и транспарентан начин, за разлику од досадашње нелојалне конкуренције. Осим тога, принцип слободног формирања цијена осигурања, због појачане конкуренције, довео би до успостављања оптималног нивоа цијена осигурања, а потрошачи би се нашли у повољнијем положају.

- Међутим, искуства других земаља показују да постоји реална опасност од максималног смањења цијена осигурања, а да се при томе задрже високи трошкови осигурања, који би падали на терет дијела премије намијењеног измирењу одштетних захтјева - истиче се у информацији.

Осим тога, додаје се, знатан број друштава за осигурање фактички не влада својом продајном мрежом, што може отежати прибављање поузданих информација о стању на тржишту, цијенама конкуренције.

У случају стечаја друштва за осигурање, које не посједује довољно средстава за измирење обавеза, обавезе падају на терет Заштитног фонда РС.

- Постоји опасност да друштва за осигурање формално донесу актуарски засноване тарифе, али да се и даље, у пракси, настави са недозвољеним давањем попуста на премију, укључујући и трансакције путем повезаних правних лица, као што је био случај у Хрватској - истиче се у информацији.

Због непоштовања премијског система у ауто-осигурању и давања попуста Aгенција за осигурање РС је досад против скоро свих друштава поднијела велики број прекршајних налога и захтјева за покретање прекршајног поступка пред судовима, али то није дало жељене резултате.

У информацији се наводи да је у појединим случајевима, иако се ради о значајним износима и већем броју полиса, тешко пред судом доказати да одређени трошак, као што је реклама, гориво, закупнина представља индиректни вид попуста.

- Друштва за осигурање су умјесто профита, као примарни циљ поставила учешће на тржишту односно број полиса. Досадашња пракса показује апсурдно понашање друштава за осигурање којима је угрожена ликвидност, јер они још више користе попусте, као начин прибављања нове премије, која тако постаје основни извор за измирење доспјелих обавеза. Потенцијалним обавезама из нових уговора о осигурању не може се обезбиједити адекватно покриће, у складу са прописима, што води у дугорочну несолвентност - наводи се у информацији и додаје да се капитал одређених друштава за осигурање од 2008. до 2011. године смањивао испод законски прописаног цензуса, због чега су, по налогу Aгенције, вршене емисије акција ради повећања основног капитала.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Мирослав Мишкић истакао је да је слободно формирање цијена у ауто-осигурању и даље далеко од нашег тржишта.

- На нашем тржишту је и сада ситуација као да имамо потпуну либерализацију с обзиром на то да нико не поштује цијене - нагласио је Мишкић.

Премија и одштета

Премија осигурања од ауто-одговорности у Републици Српској достигла је 98,6 милиона КМ и представља око 67 одсто од укупно обрачунате премије, што значи да доминира на домаћем тржишту.

Штета исплаћена по основу ове врсте осигурања континуирано расте и у посљедње двије године износи у просјеку око 27 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана