Из “Унисовог” погона изашле прве цијеви

Данијела Бајић
Из “Унисовог” погона изашле прве цијеви

ДЕРВЕНТА - Машине у дервентској фабрици “Унис” јуче су, након вишегодишњег застоја и проведеног стечаја, поново почеле са радом, а прве лимене цијеви намијењене су домаћем тржишту.

Потврдио је то за “Глас Српске” власник компаније “Фрукта трејд” Душан Рељић, која је у фебруару ове године купила имовину фабрике цијеви у стечају за 12,19 милиона марака.

Према његовим ријечима, протеклих дана стигло је више од 600 тона лима из Кине и 3.000 тона из Смедерева, те очекује још један контигент од 4.000 тона, што ће за почетак бити сасвим довољно.

- Машине су јуче почеле са радом и за сада смо покренули један погон. Ремонт је успио. У фабрици је тренутно запослено 35 радника што је сасвим довољно да производња неометано тече. Идући мјесец очекујемо да број радника буде удуплан. Што се тиче пласмана, за сада ћемо се базирати на домаће тржиште - рекао је Рељић и додао да је само за почетну производњу издвојено 12 милиона, док је све укупно до сада коштало 40 милиона КМ.

Ова фабрика је, казао је он, прије стечаја на мјесечном нивоу производила од 8.000 до 10.000 тона цијеви.

- Наша прва, односно почетна производња је програмирана на 3.000 тона, док нам је план да касније произведемо од 7.000 до 8.000 тона сваког мјесеца на постојећим машинама, без докупљивања нове технологије - истакао је Рељић.

Он је подсјетио да је у обнову машина уложено 1,5 милиона евра, те да је план  да ово предузеће у својим погонима, поред цијеви за посебну намјену, производи робу и за грађевинску, индустријску и другу производњу.

- Неизвјесна ситуација на тржишту није нас поколебала ни у једном тренутку од идеје да у том пропалом предузећу поново покренемо производњу - казао је Рељић.

Што се тиче помоћи за покретање производње, ни локална ни републичка власт, како каже, није показала интересовање да се укључе у ову причу.

- Све што је до сада уложено било је из наших средстава. Тако ћемо и наставити - истакао је Рељић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа тада је процијењена на више од 40 милиона марака. Прве три лицитације су пропале, а на четвртој је предузеће отишло у руке компаније “Фрукта трејд”.

Продаја

Дио имовине “Униса”, која није продата предузећу “Фрукта трејд”, поново је понуђен на продају, а највреднија је линија за ваљање цијеви чија је почетна цијена 1,475 милиона КМ.

Међу понуђеном имовином су и виљушкари, пећ за централно гријање, резервоар заштитног гаса, струг, хидрауличне маказе и други предмети. Стечајни управник “Униса” Драган Даниловић рекао је да исту опрему продају по трећи пут и да ће је нудити све док је не продају.

 - За линију за ваљање ни овај пут, сигуран сам, неће нико питати. Све су прилике да ћу морати заказати нови одбор повјерилаца како бисмо спустили њену цијену, док оне јефтиније ствари пролазе - казао је Даниловић и подсјетио да дуговања према повјериоцима износе 480 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана