Из суднице - Суђење бившем генералном директору Пошта Српске поново одгођено

Мехмед Диздар
Из суднице - Суђење бившем генералном директору Пошта Српске поново одгођено

БAЊA ЛУКA - Суђење бившем генералном директору Пошта Српске Милутину Пејићу (61) и бившем директору Сектора за економске послове овог предузећа Драги Боснићу (56) који су оптужени за злоупотребу овлашћења у привреди по други пут одгођено је јуче у бањолучком Основном суду за 23. децембар.

Судско вијеће којем је предсједавао Станко Благић прихватило је приједлог за одгађање Пејићевог адвоката Јевте Јанковића уз сагласност окружног тужиоца Жељка Блажића и Боснићевог адвоката Ђорђа Стојаковића.

- Мени је Пејић потписао пуномоћ за заступање пола сата прије овог рочишта, јер колега којег је раније ангажовао Мирко Дабић због смрти мајке није могао да дође. Потребно нам је вријеме да припремимо одбрану и докажемо невиност нашег клијента - рекао је Јанковић.

У оптужници се наводи да су Пејић и Боснић у току 2003. и 2004. године на противправан начин, злоупотребом овлашћења у привреди прибавили предузећу тада Српским поштама РС 311.000 марака.

Наводи се да су раднике исплаћивали без обрачуна пореза и доприноса на лична примања, а ове исплате нису у пословним књигама исказали као посебна примања радника.

Тако су радницима исплаћивали дневнице за службена путовања у износу од 30 одсто најниже цијене рада у Српским поштама, иако су дневнице могли исплаћивати без обрачуна пореза и доприноса у висини од 30 одсто најниже цијене рада коју одређује Влада РС. То значи да су исплаћивани веће износе од законом прописаних.

Осим тога Пејић и Боснић су вршили исплате радницима по основу субвенционирања камата за кредите за стамбену изградњу на које нису обрачунали порезе и доприносе нити су ове исплате у пословним књигама исказали као посебна примања радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана