Из Кине пресељено три билиона долара

Агенције
Из Кине пресељено три билиона долара

Пекинг - Сваки други богати Кинез жели да се одсели из своје земље, јер сматра да ће у иностранству боље заштити или инвестирати свој новац, па је у посљедњих десет година из Кине "пресељено" близу три билиона долара.

Само 2011. године кинески држављани су ван граница своје земље пренијели више од 470 милијарди долара, што је отприлике годишњи привредни раст земље, подаци су америчког центра за истраживање Глобал фајненшл интегрити, преносе агенције.

Разлози су, како пише њемачки дневник "Зидојче цајтунг", различити. Међу њима су жеља неких људи да боље уложе своје паре него што је то могуће у Кини.

Интересовање за акције на пекиншкој и шангајској берзи није много велико, а ко има могућности, купује некретнине.

У великим градовима на обали цијене су већ на нивоу европских.

Осим тога, нису сви кинески богаташи богатство стекли законским путем. Велику групу чине службеници који званично имају само скромне приходе, а у ствари, многи од њих су, због високог мита, милионери. То је готово неодвојиво од нормалног рада канцеларија.

Много пара истовремено може да представља и велики проблем. Њега Кинези рјешавају најчешће пребацивањем имовине у иностранство. Али ни то није лако. Сваки грађанин годишње може да изнесе из Кине само око 40.000 евра.
У Кини, међутим, живи више од милион људи са имовином већом од милион евра. Због тога траже могућност да оду преко границе са великом сумом новца.

Кинеске богаташке "избјеглице" иду најчешће у Канаду, САД, Аустралију и на Нови Зеланд. Тамо их привлачи прије свега чињеница да могу да добију инвеститорску визу, што значи могућност да добију визу у замјену за инвестиције у висини неколико стотина хиљада долара.

Како пише "Зидојче цајтунг", само 2009. године, САД су 53 одсто инвеститорских виза дали управо Кинезима. У Канади је то 2008. године било чак 70 процената.
Према студији Пекиншког технолошког института, 2011. године је 150.000 богатих или високо квалификованих Кинеза затражило дозволу за трајни боравак у иностранству.

Образовање

Кинези бирају дестинацију и према нивоу универзитета и других школа за своје потомке. Управо обезбјеђивање доброг образовања за своје дијете је значајан разлог због којег богати Кинези напуштају своју отаџбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана