Из дијаспоре стигло 3,59 милијарди КМ

Јелена Бјелица
Из дијаспоре стигло 3,59 милијарди КМ

Бањалука - У БиХ је из дијаспоре прошле године послато 3,59 милијарди марака што је за 110 милиона више у односу на годину раније, када је стигло 3,48 милијарди КМ, подаци су Централне банке БиХ.

- Од тог износа личне новчане пошиљке за становнике БиХ износиле су 2,08 милијарди КМ док се на категорију “Остали текући трансфери” односи 1,51 милијарди КМ - рекли су у ЦБ БиХ.

Додали су да новац из ове категорије највише чине пензије послате из иностранства.

- У прошлој години је стигло 1,44 милијарде КМ за пензије које су стечене у иностранству - казали су у ЦБ БиХ.

Истакли су да ови трансфери из иностранства чине саставни дио платног биланса БиХ.

- Новац углавном стиже преко пословних банака. Текући трансфери су значајан извор прилива свјежег новца, посебно у ситуацији кад нема дотока новог капитала а страна улагања нису на жељеном нивоу - казали су у ЦБ БиХ.

Извршни директор Удружења економиста РС “СЊОТ” Саша Грабовац је истакао да је износ од 3,59 милијарди КМ од великог значаја за привреду БиХ.

- То је новац који се потроши у нашој земљи и који кроз плаћање ПДВ-а и куповину наших производа остаје овдје. Сигурно би пад прилива новца из дијаспоре створио додатне потешкоће и у овако тешкој ситуацији. Зато охрабрује податак о повећању - казао је Грабовац.

Додао је да је стварни прилив новца из дијаспоре знатно већи него што показују подаци Централне банке БиХ.

- Постоје процјене да стигне око 1,5 милијарди марака из иностранства који се не може евидентирати. Тај новац не долази посредством банака. Велику количину новца родбина директно донесе у БиХ, а поједини шаљу и у ковертама аутобусима - рекао је Грабовац.

Укупни текући трансфери у 2010. години износили су 3,4 милијарде КМ. На крају 2009. године укупне дознаке из дијаспоре у БиХ износиле су 3,23 милијарде марака, док су на крају 2008. износиле 3,73 милијарди КМ.

Прије рецесије, односно 2007. године новчане пошиљке из иностранства које примају грађани у БиХ достигле су 2,7 милијарди КМ. Дознаке су 2004. године износиле 2,31 милијарду марака.

Србија

Из дијаспоре су прошле године у Србију пристигле 2,73 милијарде евра дознака. Када се ова сума подијели на све становнике, испада да је свако добио по 384,1 евро, пренијеле су агенције.

У 2011. години је стигло нешто више новца односно 2,794 милијарди евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана