Из дијаспоре стигло 1,66 милијарди КМ

Јелена Бјелица
Из дијаспоре стигло 1,66 милијарди КМ

Бањалука - Из дијаспоре је у БиХ у првих шест мјесеци ове године стигло 1,66 милијарди марака, што је за три милиона марака више у односу на исти период прошле године, када је стигло 1,63 милијарде КМ, подаци су Централне банке БиХ.

- Од тога је новчаних пошиљки становницима БиХ било 959.300.000 КМ, док се на остале текуће трансфере, најчешће пензије из иностранства, односи 704.600.000 КМ - рекли су у Централној банци БиХ.

Истакли су да ови трансфери из иностранства чине саставни дио платног биланса БиХ.

- Новац углавном стиже путем пословних банака. Текући трансфери су значајан извор прилива свјежег новца, посебно у ситуацији када нема дотока новог капитала, а страна улагања нису на жељеном нивоу - казали су у ЦБ БиХ.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да је прилив новца из дијаспоре веома значајан за спољнотрговински биланс БиХ.

- Сваки тренд повећања је добродошао јер да тога није, БиХ би била у великим проблемима. То је, практично, компензација за оно што становници не могу да зараде у БиХ, јер су незапослени или су им примања веома ниска. Многима је ово и једини извор прихода - казао је Павловић.

Према његовим ријечима, стваран износ новца који пристиже из дијаспоре је бар за 30 одсто већи него што показују подаци Централне банке.

- Доста новца особе из дијаспоре доносе рођацима приликом доласка у БиХ, поготово преко љета када дођу на одмор, тако да је та цифра сигурно већа - истакао је Павловић.

Према мишљењу економског аналитичара у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљка Хасића, то је ипак мали прилив новца из иностранства.

- То је недовољно средстава из дијаспоре, поготово јер је мало страних инвестиција, чиме је БиХ покривала огроман трговински дефицит. Скоро ништа се не ради да би се привукао новац из иностранства, а ради се о милионима становника који тренутно живе ван БиХ - нагласио је Хасић.

Криза

Хасић сматра да је криза у еврозони учинила своје, тако да је износ новца који стиже из иностранства драстично опао у односу на преткризне године.

- Драстично се смањио прилив новца из иностранства у БиХ јер је прије економске кризе, до 2007. године, тај износ био и до шест милијарди марака уплаћених из иностранства - рекао је Хасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана