Иван Видовић, извршни директор Инвестиционо-развојне банке РС: ИРБ има довољно новца за кредите

Жељка Кокот
Иван Видовић, извршни директор Инвестиционо-развојне банке РС: ИРБ има довољно новца за кредите

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС функционише несметано. Новца за пласман има сасвим довољно и позивам привреднике да путем пословних банака траже кредитна средства ИРБ-а, која су и даље најповољнија на тржишту, рекао је извршни директор ИРБ-а РС Иван Видовић.

* ГЛАС: У јавности се спекулише да ИРБ РС нема довољно новца за пласман и да постоји застој у одобравању кредита. Да ли је то тачно?

Видовић: Оперативно ИРБ РС функционише несметано. Сви кредитни захтјеви се обрађују редослиједом којим пристижу и сви захтјеви који су испунили услове су одобрени. Новца за пласман у ИРБ-у има сасвим довољно и позивам привреднике да путем пословних банака траже кредитна средства ИРБ-а РС, која су и даље најповољнија на тржишту. Пласман наших кредита зависи од тражње привреде путем банака с којима сарађујемо. Одобравање пристиглих захтјева не траје дуго, нити је компликовано, а кредитни одбор засједа сваке седмице.

* ГЛАС: Ако имате довољно новца зашто је онда пласман мањи него прошле године?

Видовић: ИРБ је у протеклих осам година пласирала готово двије милијарде КМ за финансирање развојних и инвестиционих пројеката у РС. У првој половини ове године пласирали смо 64 милиона, од чега 29 милиона кроз кредитни пласман, а 35 милиона КМ у хартије од вриједности. У фази одобравања је још 11 милиона КМ кредитних средстава. ИРБ више нема директне пласмане и ако посматрамо пласман путем пословних банака у првих шест мјесеци прошле године, он је био приближно исти. Ове године планирамо пласман од близу 125 милиона КМ кроз кредитне линије и улагање у хартије од вриједности, што, узимајући у обзир услове на тржишту, представља солидан резултат.

* ГЛАС: Да ли то значи да је смањена тражња за средствима ИРБ-а РС када помињете услове на тржишту?

Видовић: Свједоци смо турбулентних дешавања на тржишту новца и у банкарском сектору, што је уз раније изражену кризу, недавне поплаве и широко распрострањену неликвидност довело и до пада тражње за кредитима. То се најбоље види по броју захтјева за одобравање кредита, којих је у првих шест мјесеци прошле године било 566, а у истом периоду ове године 331. Не смијемо заборавити да банкарски сектор биљежи веома слаб раст кредитних активности и већина комерцијалних банака има вишак слободних средстава, што је евидентно не само у РС већ и у региону.

* ГЛАС: Шта ИРБ може учинити да би ублажила те посљедице?

Видовић: На такво стање на тржишту ИРБ је већ реаговала снижавањем каматних стопа за 0,5 процентних поена, тако да су каматне стопе на наше кредите сада 3,5 до 4,9 одсто, што их и даље чини најповољнијим на тржишту. Уводимо нову линију стамбених кредита за самце и парове који нису били обухваћени садашњим правилима за одобравање стамбених кредита. Ту кредитну линију реализујемо у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе. Настављамо сарадњу и са УНДП-ом у вези са грантовима за подршку пројектима локалног развоја. Ту је и кредитна линија за мала и средња предузећа, коју реализујемо у сарадњи са Свјетском банком. Са Свјетском банком и другим међународним финансијским институцијама почели смо разговоре о новим аранжманима за подршку привреди, који укључују и грантове. Њихова реализација очекује се у току сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана